Societat 12/01/2011

"L'èxit de la pel·lícula m'ha donat una gran alegria"

Cineasta La seva darrera pel·lícula, 'Pa negre', ha obtingut catorze nominacions als premis Goya -una menys que el film d'Álex de la Iglesia-. Ha estat una gran sorpresa per a tothom

Josep Lambies
1 min
Villaronga celebra el ressò de Pa negre Des de Sant Sebastià.

Com heu rebut la notícia?

La veritat és que no esperàvem aquests resultats, perquè no és una pel·lícula pensada específicament per agradar. Però resulta que la gent l'ha païda molt bé; també la crítica. Suposo que això li donarà més boca. I és probable que arran de les nominacions se'n faci una reestrena.

Vostè ja havia passat pels Goya.

Sí. L'any 1989 vaig guanyar un Goya pel guió d' El niño de la luna . Però ja fa més de vint anys. Aleshores jo no tenia tan clar qui era com ara. I la veritat és que Pa negre m'ha donat una alegria molt superior.

Un film en català, basat en un llibre català, als Goya. Què en pensa?

Em sembla molt important. Però no m'ho prenc d'una manera reivindicativa. Crec que és un tema que hem d'intentar naturalitzar.

Què en pensa de les altres pel·lícules nominades?

He de dir que a mi la idea que tot plegat no sigui més que una competició em sembla terrible. Els altres directors nominats són com els meus companys de feina. Per sobre de tot som col·legues, i jo admiro molt la seva obra.

Quines són les expectatives per al 13 de febrer?

Ahir pensava que potser trauríem quatre o cinc nominacions, així que els meus temptejos no són gaire bons. Prefereixo no especular gaire. Però tampoc no em preocupa. En cap moment vam pensar que Pa negre podia arribar a tenir tant de reconeixement, i estem molt satisfets. Potser si quedéssim a zero sí que em semblaria trist. Però confiem que tot vagi bé.

stats