TRADICIÓ
Societat 06/01/2014

Nit de Reis: aromes d'Orient i missatges de solidaritat

Unes 600.000 persones segueixen la Cavalcada al centre de Barcelona

J. Serra / M. Jordà J. Carreras / I. Belilles
4 min
01. El rei negre saluda els infants al Moll de la Fusta. 02. Ses Majestats, a la seva arribada a Tarragona. 03. A la ciutat de Lleida s'hi van desplaçar en tren.

Barcelona / Tarragona / Girona / LleidaTrobar un bon angle per observar Ses Majestats. Als carrers de Barcelona proliferaven ahir pares i mares carregats amb escales, pares compromesos amb el desig irrefrenable dels fills de saludar Melcior, Gaspar i Baltasar. Un desig expressat per la Naia, que s'arrapava a l'escala que havia plantat al carrer Sepúlveda, tot i que l'altura li feia cert respecte. "Farà sis anys la setmana que ve, ja pesa 25 quilos i el millor que podem fer perquè vegi els Reis és fer-la pujar al capdamunt de l'escala", relataven uns pares pacients, Xavier Lobato i Sara Bernia. Albert Fabregat i Ascen Aguilar, pares d'una nena de sis anys, també anaven ben preparats. "Hem hagut de baixar al carrer aviat perquè ens deia que no tindríem lloc", explicaven.

A Barcelona, els Reis van arribar per mar, com és habitual, per començar una Cavalcada que enguany comptava amb unes carrosses que, com a novetat, desprenien olor de sàndal, encens o mandarina. Van arribar a bord del pailebot Santa Eulàlia i al Moll de la Fusta van rebre la salutació de l'alcalde, Xavier Trias. El rei blanc mantenia certa semblança amb el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, i el rei ros amb l'escriptor Màrius Serra. Melcior va demanar als infants barcelonins que continuïn acollint com fins ara tothom que ve de fora. L'alcalde va lliurar als Reis la clau de la ciutat, així com pa i sal -símbols d'hospitalitat i benvinguda-, i va demanar a Ses Majestats oportunitats en l'actual context de dificultats. "M'atreveixo a demanar-vos que, a més de regals, ens porteu també oportunitats i confiança en el futur, que ens ajudeu a sortir de la crisi i que ens encomaneu il·lusió", va verbalitzar Trias. L'alcalde també es va referir a la vocació solidària de Barcelona i va recordar els infants que pateixen d'una manera més directa les conseqüències de la crisi. "Ara són temps difícils per a moltes persones i famílies que pateixen; persones que veuen el futur amb pessimisme, perquè els falta feina, i no poden celebrar aquestes festes com haurien volgut", va subratllar Trias. L'ONG Adra coneix molt bé aquest tipus de llars. Ahir, durant la Cavalcada, els seus voluntaris recollien joguines a la Gran Via, que es repartiran entre famílies en situació de vulnerabilitat. "Aquest any la gent ha estat més austera", admetia Míriam Butigge.

Guiats per la carrossa de l'Estel, els Reis van encapçalar un seguici format per unes 1.300 persones, repartides en 11 carrosses -dissenyades en bona part per l'escenògraf José Menchero- i 26 comparses. La pluja de caramels es va fer amb l'ajuda de canons situats a la cua de la comitiva reial, per qüestions de seguretat. El centre de la capital catalana es va col·lapsar. L'organització va xifrar en 600.000 els ciutadans que van voler assistir a la rua, que es va acabar a la Font Màgica.

El centenari de Tarragona

"Són les carrosses de sempre i no volem que les canviïn, però es nota que les han arreglades, es veuen més noves", deia Marina Sabaté, seguidora habitual de la Cavalcada de Tarragona juntament amb els seus tres fills. Les restaurades carrosses es van emportar bona part del protagonisme del centenari del seguici tarragoní. Amb motiu de l'efemèride, l'Ajuntament les ha repintades i hi ha introduït nous elements estètics, però sobretot les ha fetes més segures, amb uns nous faldons de fusta que eviten el risc que els nens hi quedin atrapats a sota en el seu afany per recollir caramels. Desenes de milers de tarragonins van omplir els principals carrers. La commemoració del centenari va suposar també rècord de caramels: 3.000 quilos, 800 més que l'any passat. La comitiva va arribar per mar al barri del Serrallo i va travessar la ciutat fins a la plaça de la Font.

A Lleida, els Reis van arribar-hi en tren. Van repartir regals i, de retruc, van endur-se la boira i el fred que aquestes últimes setmanes han fet la guitza als ciutadans de Ponent. El recorregut per la ciutat va permetre veure una imatge molt simbòlica: les carrosses reials van creuar, per primer cop, els ponts sobre el riu Segre, amb la Seu Vella -acabada de rehabilitar- de fons. Una postal de la qual van poder gaudir tots els catalans, ja que el seguici va ser retransmès per TV3. Fins a 14 carrosses van protagonitzar la rua lleidatana, en què que van participar unes 700 persones i nombroses entitats culturals.

A Girona dues ambulàncies entre el seguici reial i un patge a cada roda de les carrosses eren els signes més visibles de l'augment de mesures de seguretat a la Cavalcada. El recorregut es va allargar per evitar aglomeracions. Una de les novetats més ben rebudes van ser les àrees reservades per a persones amb mobilitat reduïda que es van habilitar tant al campament com a la plaça del Vi, destí de la Cavalcada. Isabel Quiñones, una gironina resident a Rubí, va mostrar la seva satisfacció per la mesura, perquè per primer any el seu fill Lluís, afectat de paràlisi cerebral, podia veure els Reis: "Ell percep sensacions, sons, olors, són els estímuls que rep, perquè de visió gairebé no en té. Però cada any ens trobàvem que, encara que és una cosa per a nens, veus com els adults es posen a davant sense cap consideració". També Maria Calvet, afectada de desgast als ossos del maluc, va elogiar la mesura: "És un luxe poder-ho veure encara que vagis en cadira de rodes". L'alcalde, Carles Puigdemont, va demanar a Ses Majestats que l'any vinent, que es compliran els 60 anys de la Cavalcada, es retransmeti per TV3, perquè la pugui veure tot el país.

stats