Societat 22/02/2011

Pagesos, ecologia i salut són els eixos del Fòrum Gastronòmic

Ricard Martín
2 min
Aquest any, Fòrum Vi s'ha centrat en la recuperació de varietats de raïm catalanes.

GironaParadoxes de la vida: Santi Santamaria no va assistir mai al Fòrum Gastronòmic de Girona, però la seva ombra hi va planar durant la ponència inaugural de l'emperador Adrià. I encara que el director del certamen, Pep Palau, destaqui que "la part històrica d'aquesta edició és que Ferran Adrià hi faci l'última sessió pública en tres anys", al Fòrum hi han passat i hi passaran moltes coses, encara. Com per exemple, l'exposició que commemora els deu anys de la revista Cuina , 10 anys, 111 retrats , en què es poden veure els retrats que Enrique Marco va fer per il·lustrar l'entrevista mensual de la revista. Els protagonistes són tots els grans xefs del país, començant per Santamaria, que va inaugurar la publicació. Els eixos enguany del Fòrum són la relació que s'estableix entre els pagesos i la cuina per avançar cap a una gastronomia sostenible, així com els ponts que cal construir entre cuina i salut. No va ser intranscendent el que va mostrar ahir el mestre pastisser italià Luca Montersino, amb postres cent per cent saludables, sense substàncies de síntesi i amb la presència de sucres molt limitada.

Avui obre el congrés la ponència de Charlie Trotter, la presència més esperada després d'Adrià. Trotter, tota una icona de la cuina orgànica, centrarà la seva ponència en la creativitat a la cuina d'avantguarda nord-americana, un fet que molts europeus ni s'imaginen que existeixi. I Sergi Arola portarà a terme el dimecres un taller sobre pesca sostenible -que no ecològica, això és impossible- en què deixarà clara la xacra que significa cuinar espècies en perill d'extinció.

La viticultura sostenible també ha tingut un paper rellevant aquest any: ahir es van poder tastar vins catalans d'antigues varietats recuperades de raïm, així com vins de la banda atlàntica, elaborats en condicions geològiques i meteorològiques extremes. Més vi: aquesta tarda Josep Roca, sommelier d'El Celler de Can Roca, proposarà el tast d'un conjunt de vins elaborats amb els preceptes de l'agricultura biodinàmica: la que descarta l'ús de màquines en el procés d'elaboració i segueix els cicles de la Lluna.

stats