BARCELONA
Societat 14/03/2014

Pas per protegir el comerç històric

L’Ajuntament suspèn durant un any qualsevol transformació en 389 establiments emblemàtics

Maria Ortega
3 min

Barcelona.Barcelona guanya temps amb l’objectiu de buscar maneres de protegir el seu comerç emblemàtic. Ja a contrarellotge. Vist que la situació actual del mercat i, sobretot, la fi de la moratòria de la llei d’arrendaments urbans -que a finals d’any acabarà amb els lloguers de renda antiga- estan sacsejant de manera demolidora les botigues centenàries de la ciutat, l’Ajuntament ha pres una mesura de força: congelar les transformacions o actuacions urbanístiques sobre els 389 establiments que, en un primer moment, s’han distingit com a emblemàtics.

El consistori avança, així, en l’anunciada suspensió de llicències, tant les d’obres com les d’activitat -només es permetran tasques de manteniment- per frenar que qualsevol actuació pugui danyar aquestes botigues. Si més no, fins al març de l’any que ve, quan es preveu que ja es disposarà d’una solució de més llarg abast: un nou règim jurídic de protecció. El més viable, com ha remarcat l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, és establir uns barems que salvin les estructures dels comerços destacats, tot i que també s’estudiarà si, d’alguna manera, se’n pot protegir l’activitat.

El primer pas, després de l’anunci el mes passat del pla de protecció de comerços emblemàtics, va ser ahir la publicació en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) de la llista dels 389 establiments que queden protegits per aquesta suspensió de llicències. La majoria als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample. El secretari de l’associació d’establiments emblemàtics, Josep Maria Roig, ho definia ahir com una protecció feta “a l’engròs”, com una mena de “cafè per a tothom”, i remarcava que la feina que caldrà fer a partir d’ara és fixar uns criteris clars per determinar quins comerços han fet mèrits per ser inclosos entre els protegits, i de quina manera es fa efectiva aquesta protecció.

El repte, assegura Roig, és trobar solucions per garantir la continuïtat no només dels espais, sinó també de les activitats. “Que es mantinguin només la façana i els mobles no té cap sentit”, explica. I aquesta serà una de les seves principals demandes en la comissió tècnica de comerços emblemàtics i singulars, que està previst que es constitueixi ara, i que sigui l’encarregada de classificar els establiments, definir-ne el grau de protecció i elaborar, de facto, el Pla de Protecció de Comerços Emblemàtics.

Un pla que, quan va ser anunciat el mes passat, els grups de l’oposició van lamentar que arribés tan tard, amb la fi dels lloguers de renda antiga amenaçant ja de tan a prop aquests comerços. Alguns, com la llibreria Canuda o la botiga de joguines Monforte, ja s’han vist abocats al tancament.

La idea de la suspensió de llicències com a mesura de força per evitar que continuïn succeint-se els adéus la va formular el grup d’Unitat per Barcelona, en forma de prec a l’alcalde, i Trias la va acceptar matisant que qualsevol actuació que capitanegi el consistori en aquesta negociació entre privats -pels preus del lloguers- s’haurà d’adaptar a la legalitat.

Pla polèmic i, ara, condicionat

L’anunci de la suspensió de llicències condiciona el projecte de convertir en una galeria comercial l’edifici on ara hi ha dues de les botigues clarament identificades com a emblemàtiques: la xocolateria Fargas i la filatèlia Monge. Aquests dos establiments ja tenen coll avall que tancaran quan acabi l’any, engolits per la situació. De fet, CiU i PP van sumar forces en el ple de gener -el mateix en què Trias anunciava que el seu equip estava ultimant una mesura de govern per salvar els comerços històrics- per tirar endavant la tramitació que permet aquest projecte, amb la condició que es conservi el mobiliari noble patrimonial d’aquests espais. Durant un any, però, i com a conseqüència del nou anunci de suspensió de llicències, no es podrà actuar en aquestes botigues, que ahir no veien cap canvi en el seu futur. Tancaran.

Des que el 19 de febrer el gran assentament del carrer Àlaba va patir un incendi que les 13 famílies que viuen en aquest solar del 22@ estan amb l’ai al cor per un possible desallotjament. Just uns dies després que es carbonitzessin dues autocaravanes, els bombers van inspeccionar la zona per determinar si hi havia algun risc per als habitants de l’espai. Finalment, però, no s’ha previst cap desallotjament per motius de seguretat, com van confirmar ahir fonts municipals. Ahir, de fet, l’alcalde Xavier Trias es va reunir amb representants de les famílies per abordar la nova situació.

stats