EL DEBAT DE LA IGUALTAT
Societat 16/11/2014

Princelandia: el paradís dels clixés per a nenes

Polèmica per l’obertura de locals al Vallès que ofereixen tractaments de bellesa infantil

Núria Martínez
3 min

BarcelonaTaller de maquillatge, perruqueria i manicura i desfilar en una passarel·la. Tot per 15 euros. Aquesta oferta que podria ser de qualsevol centre de bellesa és la que presenta Princelandia, un centre per a festes infantils. El seu lema és “ party & beauty ” (festa i bellesa) i el seu objectiu és que les nenes de dos a dotze anys se sentin princeses durant unes hores. Es tracta d’una empresa de matriu andalusa que aquest estiu ha aterrat a Catalunya. Hi ha un centre a Sabadell i un a Granollers. El local de la cocapital del Vallès Occidental fa olor de caramel, té les parets de color rosa xiclet i una decoració que recorda els contes més ensucrats de la factoria Disney. Hi treballen sis noies amb titulacions relacionades amb l’educació. El vestuari que porten va en la línia de la decoració del local: un tutú, una samarreta blanca i una perruca rosa. Les activitats que s’hi practiquen compleixen tots els clixés sexistes, impropis dels temps actuals.

No obstant, l’encarregada del local de Sabadell, Cristina Cruz, considera que les activitats que s’hi fan no promouen ni inculquen cap rol. “A les nenes els agrada disfressar-se. Jo no obligo ningú a venir”, explica. Puntualitza que l’entrada als nens no està prohibida. A més, considera que pintar-li la cara a una nena no forma part de cap clixé sexista. Detalla que no se les maquilla, sinó que se’ls pinta un dibuix a la cara. “L’objectiu és que somriguin i s’ho passin bé. Es tracta únicament d’una estona per gaudir i prou”, afegeix. Cruz argumenta que les nenes tenen clar que “la vida de princesa i de fantasia s’acaba quan travessen la porta”.

Campanya contra el local

Judith Terés, experta en temes de gènere i igualtat i una de les fundadores del Projecte Ella, denuncia que sí que s’estan potenciant patrons que promouen la desigualtat. “A Princelandia i a les pel·lícules de Disney es diu que les dones han de ser princeses”, lamenta. D’aquesta manera, no s’ensenya a les nenes valors d’independència, de lluita i de superació. La fundadora del Projecte Ella argumenta que a través del joc i de l’oci també s’està educant i transmetent valors als més petits. El Projecte Ella és l’entitat que ha impulsat una campanya contra aquest centre. A través de les xarxes socials, centenars d’usuaris s’han sumat a les crítiques. D’altra banda, a Granollers s’han celebrat concentracions davant del local per demanar-ne el tancament. A Sabadell molts matins es desperten amb una pintada a la façana. Tot i que l’acollida ha sigut “molt dolenta” -fins i tot se’ls acusa de promoure la violència masclista-, la facturació del negoci és “positiva”, segons Cruz. A la franquícia de Sabadell no només hi ha activitats per a nenes que vulguin ser princeses. Les mares també poden participar-hi, disfressant-se amb tutús o tiares o fent-se la manicura amb les seves filles. De fet, aquesta és una de les activitats més demanades. “És una manera més de passar una hora juntes. Moltes d’elles vénen per alleujar l’enveja que senten els germans entre ells”, explica. En aquest sentit, Cruz recorda que la majoria d’activitats que es fan al seu local les clientes també les practiquen a casa. “Gairebé totes ja porten les ungles pintades”, assegura.

Debat sobre l’educació en l’oci

A Princelandia també s’hi celebren babyshowers, comunions i festes temàtiques. Fins i tot s’hi han arribat a celebrar comiats de soltera, on hi han participat des dels nebots fins als avis. “Abans se n’anaven al paintball i ara vénen aquí”, bromeja Cruz. Una altra de les crítiques que se li fan a aquest negoci és que s’hi duen a terme activitats impròpies de la infància. Les desfilades en una passarel·la en són un exemple. L’encarregada assegura que no s’imita les models, sinó que en general ballen sobre la plataforma. Així, l’encarregada del local considera que “el món continuarà igual de desigual amb o sense Princelandia”. Per la seva banda, des del Projecte Ella consideren que el local “no és el dimoni”, però que cal que es reflexioni sobre els rols que es transmeten amb l’oci de la infància. “Les famílies han de participar en el debat”, afegeixen.

stats