POBRESA
Societat 06/08/2013

Quasi 50.000 menors pateixen carències alimentàries

Salut ja ha diagnosticat 750 infants que tenen problemes nutricionals

Elisabet Escriche
4 min

Barcelona.El 4% dels menors de 16 anys, un total de prop de 50.000, pateixen a Catalunya carències alimentàries per culpa de la pobresa, és a dir, que no es poden permetre menjar carn o peix, com a mínim, una vegada cada dos dies. Alhora, segons recull un informe sobre malnutrició infantil a Catalunya presentat ahir pel Síndic de Greuges, l'Institut Català de la Salut (ICS) ja ha diagnosticat problemes nutricionals en 751 infants pel mateix motiu, dels quals una quarta part són menors d'un any i un 56% són de nacionalitat estrangera.

Tot i les xifres, el síndic, Rafael Ribó, deixa clar que a Catalunya "no hi ha un problema de desnutrició infantil aguda, però sí de malnutrició". L'informe, però, alerta que la situació pot agreujar-se no només per la falta d'aliments per donar als nens sinó també per la carència de condicions per cuinar-los que genera la pobresa, com la dificultat per accedir a una cuina o la possibilitat de patir un tall de subministrament d'energia. Les dades donen la raó a aquest avís, ja que el 2011 un 9,8% de les llars no es podien permetre comprar carn o peix, gairebé sis vegades més que l'any 2008. Per reconduir la situació, el Síndic demana 33 accions urgents a les administracions i que no hi hagi cap retallada pressupostària en aquest àmbit. Pràcticament la totalitat de recomanacions van dirigides als departaments d'Empresa i Ocupació, Benestar Social i Família, Ensenyament i Salut de la Generalitat, als consells comarcals i als ajuntaments.

Renda mínima d'inserció

S'ha de garantir la prestació a les famílies que no tenen feina

Les últimes modificacions de criteris per obtenir o renovar la renda mínima d'inserció (RMI) -de la qual s'exclou persones que només presenten una problemàtica laboral- han provocat que nombroses famílies s'hagin quedat sense aquesta ajuda econòmica des del 2011. Aquest fet ha repercutit directament en l'alimentació dels seus fills, que no ha sigut adequada. Davant d'aquesta situació, el Síndic recomana al Govern que garanteixi aquest col·lectiu l'accés a la RMI.

Beques insuficients

Falten ajudes de menjador i un criteri unificat per concedir-les

Actualment hi ha més de 260.000 menors en situació de risc de pobresa, però només 63.659 han rebut ajudes de menjador escolar. Tot i l'augment de la demanda, les beques han baixat. El curs 2008-2009 es cobria el 35% de l'alumnat amb risc de pobresa i el curs passat només es va arribar al 24%. El Síndic demana als consells comarcals -són els que gestionen aquestes ajudes- que unifiquin els criteris d'accés a les beques amb l'objectiu d'evitar l'exclusió de les famílies que no superen l'indicador de renda de suficiència, que és de 570 euros. També reclama a la Generalitat que pagui les beques de menjador a l'inici de curs o com a molt durant els primers dies i no al final, tal com ha passat durant aquest any.

Períodes vacacionals

S'ha de garantir un àpat diari durant l'agost i el setembre

L'informe alerta que durant l'estiu, quan els menjadors escolars estan tancats, també s'ha de garantir com a mínim un àpat al dia als menors més vulnerables de patir desnutrició. Per això demana al Govern que els centres educatius estiguin oberts tot l'any. "Els centres i l'oci educatiu són una eina clau perquè tots els nens puguin menjar", insisteix Ribó, segons el qual cal més oferta de casals.

Detectar la malnutrició

La Generalitat ha de capitanejar l'elaboració de protocols

El síndic assegura que hi ha dèficits tant en la detecció de casos de malnutrició com en el repartiment d'aliments per part de les ONG. Ribó insta la conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat a elaborar protocols que ajudin a detectar aquests casos amb la implicació dels serveis socials locals, els centres escolars i la resta d'entitats que s'ocupen d'atendre infants. També demana al Govern que lideri l'impuls de la Taula de Distribució Solidària d'Aliments, el pes de la qual porten entitats com Càritas i la Creu Roja, perquè totes les famílies en situacions socioeconòmiques desfavorables rebin menjar.

Primera reacció

El Govern estudiarà les recomanacions de l'informe

El departament de Benestar Social va assegurar ahir a l'ARA que, tal com fa amb tots els informes del Síndic, estudiarà totes les recomanacions de l'estudi. El Govern, però, també es va mostrar satisfet perquè el Síndic valora en l'estudi el seu esforç en aspectes com els programes de lleure.

Un problema en alça

A Portugal es van obrir els menjadors escolars per Nadal

Els menors catalans no són els únics que tenen carències alimentàries. Tot i que no hi ha dades comparatives, a Grècia s'estima que el 10% dels estudiants de primària i secundària pateixen gana o tenen risc de patir-ne, mentre que a Portugal són 13.000 els alumnes que no tenen una alimentació apropiada. Per garantir un àpat diari a aquests estudiants, el govern portuguès va decidir mantenir oberts els menjadors escolars durant les festes de Nadal. El problema pren, òbviament, una altra dimensió en països subdesenvolupats. Segons un informe sobre desnutrició infantil d'Unicef, un 40% dels nens menors de cinc anys de l'Àsia i un 36% de l'Àfrica en pateixen. Els països més afectats són, entre d'altres, Bangla Desh, la Xina, les Filipines, l'Índia, Indonèsia, Madagascar, Etiòpia i Ruanda.

stats