Rajoy, pendent del consultiu abans de retocar la reforma

La tempesta interna que ha patit aquesta setmana el PP, arran de la reforma de l'avortament, no ha tingut la intensitat suficient per provocar una actuació immediata de la Moncloa. Com sol ser habitual en el president espanyol, Mariano Rajoy, la calma s'ha tornat a apoderar del ritme governamental. No es plantejarà cap canvi en ferm -per molt que alcin la veu els barons de la formació conservadora- fins que els òrgans consultius hagin acabat els informes pertinents. Després, com va explicar ahir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, un cop "analitzades" les "suggerències, opinions i aportacions" actuaran en conseqüència. "No aventuraré els canvis", va reblar.

Rajoy va donar per tancada la crisi -com a mínim de cara a la galeria- quan va demanar al ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que escoltés el parer dels líders territorials del partit sobre la reglamentació de la interrupció de l'embaràs. Va ser la moneda de canvi perquè els barons deixessin les picabaralles públiques dels últims dies. Moneda que no s'ha tornat, perquè el compromís no s'ha respectat.

I és que la realitat, per molt que ho vulgui tapar el PP, és que la futura "llei orgànica de protecció de la vida del concebut i els drets de la dona embarassada" està provocant molts maldecaps a Rajoy. Més dels que s'imaginava quan va donar llum verda a Gallardón per impulsar la reforma. Ahir el president espanyol va convocar una reunió del comitè de direcció al Parador de Toledo que pretenia mantenir en secret.

Mocions territorials del PSOE

Fonts populars asseguraven ahir que la raó de la cita del comitè nacional del PP no era cap altra que traçar les línies d'actuació dels pròxims mesos i parlar sobre els futurs comicis europeus. Però a ningú se li escapa que en la campanya electoral del 25 de maig l'avantprojecte de llei de l'avortament tindrà un paper protagonista. Com a mínim perquè el PSOE ja ha anunciat que la defensa dels drets de la dona serà l'essència del seu discurs polític fins al dia que els ciutadans aniran a votar, cosa que obligarà els populars a respondre als embats socialistes.

Mentrestant, ahir el PSOE va iniciar una nova ofensiva per intentar "frenar" la regulació de la llei Gallardón i posar entre l'espasa i la paret qualsevol càrrec electe del PP. La secretària d'igualtat socialista, Purificación Causapié, es va reunir amb les responsables d'aquesta matèria dels grups parlamentaris del PSOE al Congrés i al Senat, i van acordar presentar mocions contra la reforma a tots els Parlaments autonòmics i ajuntaments on tenen representació. La seva intenció és donar una "oportunitat" als representants del PP "per mostrar el rebuig a la contrareforma". Paral·lelament, posaran en marxa una campanya informativa contra la llei a totes les ciutats i pobles de l'Estat.

El + vist

El + comentat