Societat 17/01/2015

Sant Antoni és el barri de moda... i no serà flor d’un dia

Us presentem alguns establiments, nous i vells, que donen caràcter a la zona

Laia Beltran
6 min
Sant Antoni és el barri de moda...  i no serà flor d’un dia

BarcelonaMenjar un dònut artesanal de pomelo rosa i gingebre fornejat per un exdeixeble d’Escribà. O unes sardines en llauna de la marca portuguesa Minerva. O un pastís de pastanaga acabat de fer per una pastissera d’ascendència italo-germana. Entaular-se amb un exòtic ceviche de llobarro i plàtan fregit. O amb uns deliciosos galets farcits cuinats per un xef veneçolà. O amb unes empanades argentines que et fan viatjar a Buenos Aires. Beure un got de vi calent especiat típic dels països escandinaus. O una cervesa artesanal o un vermut d’un poble de Catalunya. Comprar-se una motxilla de disseny finlandès i, posats a fer, uns texans suecs. O una làmpara increïble dels anys setanta. Allò que semblava que només es podia fer al Born ara ja es pot fer a Sant Antoni.

El barri encaixonat entre el Raval i el Poble-sec s’ha fet gran i s’ha guanyat un nom per mèrits propis. Els establiments que hi han obert en els últims anys són projectes personals, independents, en la majoria de casos capitanejats pels propietaris del negoci. Ja siguin bars per fer el vermut, cafeteries, restaurants, llibreries o botigues de roba o mobiliari vintage. Els amos solen ser al peu del canó. I això dóna a aquests locals una personalitat única que s’ha acabat traslladant a tot el barri. A més, com si fos un codi secret, s’ha seguit una política de respecte pel passat a l’hora de reformar els locals. Per això en molts establiments encara pots endevinar que abans havien sigut una peixateria, una perruqueria o un taller mecànic.

Visionaris

I el germen de tot això? Segurament caldria anar a buscar-lo al Cafè Federal, el projecte de dos australians visionaris, que van apostar per aquest magnífic local després de vendre’s Papabubble, l’obrador de caramels que tenien al Gòtic. Aquest espai va funcionar com a reclam i va fer veure als barcelonins que hi havia vida més enllà del centre. I, ves per on, es va crear un efecte crida cap al barri de Sant Antoni.

De fet, la confluència dels carrers Parlament i Viladomat (més l’afegit del passatge Calders) resumeix perfectament la nova estètica del barri. Per l’ambient que s’hi respira no sembla que el nou hotspot de Barcelona sigui flor d’una dia. La remodelació del preciós Mercat de Sant Antoni -l’obertura del qual està prevista per al 2016- promet encara més dies de glòria. Ara només cal esperar que les grans cadenes respectin el caràcter genuí d’un barri forjat entre tots, els que hi viuen, els que hi treballen i els que hi van a disfrutar-ne. Creuem els dits.

LANDO Passatge Pere Calders, 6

A l’interior del local, un cel de bombetes. A la terrassa del passatge més cobejat de la zona, cadires Tolix de color groc. El restaurant Lando excel·leix en els contrastos minimalistes, una fórmula que també ha aplicat a la seva cuina d’arrel europea però sense complexos a l’hora d’incorporar un plat peruà o marroquí a la seva deliciosa carta. Només fa dos dies que aquest restaurant ha obert al barri més de moda de Barcelona i ja té tota una legió de seguidors. I merescuts. Arriscar només és un esport apte per a gent amb mentalitat guanyadora. I al Lando queda clar que ho són (quan aneu al lavabo i sentiu qui us parla ho entendreu tot).

www.lando.es

MANSO’S CAFE Manso, 1

Quan trobes la teva cafeteria, et canvia la vida. I això és el que us passaria si tinguéssiu en el vostre radi d’acció el Manso’s Cafe, un nou local del barri inspirat en els acollidors fikas suecs. Aquí et podrien dir “Välkomna ” en lloc de “Benvingut” i acte seguit oferir-te rotllets de canyella, galetes de gingebre o pastes de safrà. I per beure, ara que comença a fer més fred, un got de glögg, el vi calent especiat tan típic dels països nòrdics.

No, no és un somni. És real, però si no voleu exotismes també hi podeu demanar un deliciós esmorzar continental, un dinar a base de quiche o fins i tot berenar-hi un pastís casolà (el de pastanaga és boníssim). Com us podíeu imaginar, el Manso’s Cafe és tan acollidor per dins com per fora, amb els seus banquets de fusta arrambats als finestrals.

www.facebook.com/mansoscafe

EL RECIBIDOR Viladomat, 9

Des del carrer podria semblar una galeria d’art, per la seva posada en escena tan exquisida, però no ho és. El Recibidor és una botiga de mobiliari vintage, que té predilecció pels aparadors escandinaus dels anys 60-70. Tot i això, també hi trobareu una bona selecció de cadires, làmpares i objectes decoratius de dècades passades (i que també poden llogar-se). Si teniu ànima vintage, també és recomanable una visita a la veïna Valnot (Viladomat, 30) més petita i atapeïda, però on podeu caçar objectes curiosos. A més, a Valnot també obren el seu taller per ensenyar a restaurar mobles antics.

www.elrecibidor.com

CRUM Parlament, 15

Una pregunta que molts compartim: ¿tan difícil és fregir bé les patates? En molts llocs sí, però al Crum hi tenen la mà trencada. És la seva especialitat i ja porten més de mig any fent feliços tots els bojos d’aquest tubercle. El nom del local és un homenatge a George Crum, l’inventor oficial de les patates xips. La carta -on també treuen el cap tapes, amanides i torrades-és una oda a la patata en totes les versions (i salses) possibles: xips sorolloses, braves carinyoses, panaderes diplomàtiques, arrugás... Si aconseguiu lloc a la taula central, amb un acolorit sobre de rajola hidràulica i vistes a la paret forrada amb sacs de patates, haureu triomfat doblement.

www.crum.es

CARAVELA GOURMET Manso, 13

Sant Antoni és un barri de costums. A La Chirusa (Viladomat, 23) imperen els costums argentins, amb hamburgueses contundents i delicioses empanades. A Idò D.O. Balear (Viladomat, 43) els productes de les Illes són els reis de la casa. I a Caravela Gourmet han fet una declaració d’amor a Portugal. O, almenys, a la seva taula. En aquesta botiga (que també té un espai-degustació) hi trobareu vins, cerveses, formatges, melmelades, patés, oli d’oliva i llaunes en conserva (de tonyina, verat, sardines i fins i tot de llengua de vaca i de bacallà amb grelos ). Les de la casa Minerva, a més, us entraran pels ulls gràcies al seu acolorit disseny retro.

www.caravelagourmet.com

TRAIT STORE Parlament, 28

Ai, la Juani, si aixequés el cap! Ja no reconeixeria la seva peixateria. I és que després de passar per les mans de l’estudi d’interiorisme de Miriam Barrios, aquest local és una altra història. Exactament la materialització física de Trait Store, que va néixer com a botiga online de moda i accessoris. La selecció de marques és exquisida, internacional i pensada per a ells i elles: texans de Nudie Jeans i Cheap Monday, dessuadores de Poler Stuff i Miss Klecley, motxilles de Fjällräven i Herschel, cosmètics de Baxter of California... La botiga que li faltava a Sant Antoni per continuar escrivint la seva llegenda.

www.traitstore.com

ZUCKERHAUSParlament, 17

Entrar a la petita Zuckerhaus (Parlament, 17) és un pecat, perquè la temptació dels seus pastissos casolans és molt forta. Però al diminut paradís ensucrat de Sant Antoni, que havia sigut una perruqueria, li ha sortit una competència molt dolça. Es tracta de La Donuteria, un taller de dònuts artesanals. Si hi entreu no en sortireu amb les mans buides. La culpa és de creacions com el dònut d’aranja rosa i gingebre, el de mango amb te verd o el de xocolata amb llet i castanya. En resum, que entre els pastissos de Zuckerhaus i els dònuts de La Donuteria, els cupcakes ja són història...

LA XALADA Parlament, 1

A la cantonada de Parlament amb el Paral·lel la Isabel Cruz hi ha obert un restaurant impressionant, tot i que ella li agrada presentar-lo simplement com casa seva. És una extensió de la seva personalitat, dels seus gustos i també de la seva vida. Miralls, flors naturals, fotografies antigues, vaixella variada... A La Xalada cal anar-hi a passar-s’ho bé menjant i bevent. A més, la carta del xef Gabriel González ho posa molt fàcil, amb tapes i plats sublims, ja siguin unes braves, unes croquetes, uns ous estrellats o uns galets farcits. L’ahir i l’avui en plena comunió creativa. I és que les cantonades donen joc, com ho va demostrar també el cafè Tarannà, que és a la cantonada de Viladomat amb Parlament.

CASA MARTINOManso, 1

Vermut i tapes són una combinació infal·lible per atreure clientel·la. I a Casa Martino ho saben molt bé. L’impecable disseny d’interiors de l’Estudi Castella també hi ajuda: la barra de fusta vermella amb sobre de marbre blanc és irresistible. Passes per davant d’aquells finestrals, la veus, i és impossible no entrar-hi i agafar lloc. I amb una copa de vi a la mà, mires la pissarra i d’entrada cauen unes olives, i després unes escopinyes, i va, vinga, una tapa de porro a la brasa, i xerrant una de brandada de bacallà, i, calla, no marxarem sense tastar les gambes de Tarragona... I badant badant ja has sopat i la copa de vi s’ha convertit en un gintònic. Coses bones -i divertides- que només poden passar a Casa Martino.

www.casamartino.com

BOHÈMIC BISTRÓ Manso, 42

Si som justos, en un article com aquest no podem defugir el paper que ha tingut el Cafè Federal per revitalitzar el barri de Sant Antoni. Però no van ser els primers a aportar una glopada de modernitat. Cal reconèixer el mèrit del Bohèmic, un bistrot familiar en tots els sentits. El xef Francesc Gimeno, geni i figura, us proposarà tapes elegants i sofisticades (potser per la seva experiència en restaurants de luxe), però la que ha fet córrer rius de tinta són les braves. Segurament les millors de Barcelona. I no és una afirmació feta a la lleugera.

www.bohemicbistro.com

stats