Societat 17/12/2010

"L'amor de vegades pot ser una merda"

Senzillesa Amb Best Coast vol fer les coses de manera senzilla, mantenir-lo com un projecte de pop simple i directe, tant pel que fa a la música com a les lletres Èxit Té clar que el secret del seu èxit és no donar gaires voltes a les coses, no esforçar-se gaire

Marta Salicrú
3 min
"L'amor  de vegades pot ser una merda"

Va regnar a la blogosfera durant el 2009, però Best Coast, el projecte de pop d'ascendència californiana amb guitarres sorolloses de la nord-americana de 23 anys Bethany Cosentino, ha explotat aquest any: ara té entre els seus fans Bruce Springsteen, Thurston Moore i Rivers Cuomo. I ho ha fet gràcies al seu debut, Crazy for you , un àlbum ple de senzilles cançons d'amor (i sobretot de desamor) que s'està colant a les llistes dels millors discos del 2010 de la premsa especialitzada. Després que s'estrenés a Barcelona en l'últim Primavera Sound, abans fins i tot d'editar el disc, aquesta nit el defensa per primera vegada en sala a Razzmatazz 2.

Best Coast és un projecte personal o és un grup?

Best Coast és un grup. Jo en sóc la líder, jo mano i porto el xou, però no faria res sense l'ajuda d'en Bobb (Bruno, guitarra i arranjaments), i als directes amb la de l'Ali (Koehler, bateria, ex-Vivian Girls).

Com vas trobar el teu so?

Vaig sentir molt pop californià i surfer mentre creixia. Els meus pares n'escoltaven molt, coses com els Beach Boys i The Mamas and The Papas, i la música que vaig sentir de petita és la que s'ha acabat consolidant en mi en fer-me gran. Només sóc una fan de la música pop senzilla, divertida i directa. I això és el que vull aconseguir amb Best Coast.

Quan compons busques la cançó de pop perfecta?

No segueixo cap recepta, componc i punt. No segueixo cap procés. La gent espera de mi que els expliqui una gran història, com ara: "M'assec amb una tassa de te i recordo la vegada que aquell em va trencar el cor", però no és així. En realitat, quan em sento inspirada m'assec al terra de la meva habitació amb la guitarra i enregistro una cançó de dos minuts a l'ordinador. Després l'escolto i dic: "OK, això m'agrada". Crec que el secret del meu èxit és no donar gaires voltes a les coses, no esforçar-me gaire a fer una cosa que no em surt de manera natural.

Ets sents propera a grups de noies com Vivian Girls i Dum Dum Girls?

Les conec a totes, però no crec que tinguin cap influència en la música que faig. Crec que els dos grups han fet discos genials i totes són noies molt maques, però nosaltres fem la nostra. Crec que és fàcil que la gent pensi: "Oh, sou noies, teniu un grup, toqueu la guitarra i feu servir reverb , així que soneu igual". Però en realitat no n'hi ha cap que soni igual. Ara, em sembla genial que els tres grups formem part més o menys d'una mateixa escena i que toquem als mateixos locals. Girl power!

Com recordes el vostre concert al Primavera Sound 2010?

Va ser molt divertit. Recordo que em vaig sentir molt honorada pel fet que se'm convidés a tocar en un festival com aquest sense tenir ni un disc al mercat! Hi havia molta gent, va ser una bogeria. Però des d'aleshores hem crescut com a grup, ens equivoquem menys, jo em sento més segura sobre l'escenari... Va ser un concert molt potent, vam tocar davant de milers de persones, així que per mi va ser difícil connectar amb el públic. Aquesta vegada tocarem en un lloc més íntim, i el nostre directe serà més enèrgic perquè no estarem tan nerviosos pel fet de tocar en un escenari tan desmesuradament gran!

El repertori del concert d'aquesta nit serà el mateix que el del Primavera o tocareu cançons noves?

Tinc cançons noves, però hem anat molt de gira i el lloc on estic còmoda per compondre és casa meva, al meu propi espai, així que no ha estat fàcil fer-ho perquè he estat fora bona part del temps. Tan bon punt torni a casa trobaré la inspiració per tornar a compondre. Tot i així, he escrit molt sobre l'últim any de la meva vida, sobre tot el que m'ha passat, tots els canvis que he viscut amb Best Coast i tot plegat. Ja no faig tantes cançons sobre nois (riu). Però no tocarem cap cançó nova per la manera com funciona el grup. En Bobb i jo no componem junts, i l'Ali només forma part del grup en els directes, així que per poder tocar una cançó abans li hem d'ensenyar. A més, les cançons noves encara no tenen bateria i en Bobb no n'ha sentit ni la meitat.

Per què hi ha tantes cançons de desamor a Crazy for you?

Perquè l'amor de vegades pot ser una merda. I fer-se gran també pot ser una merda, de vegades. És refrescant poder escoltar música que digui precisament això sense haver-ho d'ensucrar.

stats