CONSEQÜÈNCIES DEL SISME
Societat 28/10/2011

Turquia encara troba víctimes del terratrèmol i demana ajuda

La neu i el fred amenacen ara els damnificats pel sisme a Turquia que han de dormir al ras mentre no arribi ajuda. Quatre dies després encara apareixen supervivents. L'últim, un noi de 18 anys.

L. Bonilla
2 min
Turquia encara troba víctimes del terratrèmol i demana ajuda

Barcelona.Feia quatre dies que era sota les runes. Imdat, un universitari de 18 anys, ha estat l'última víctima rescatada amb vida a Turquia després del terratrèmol de 7,2 graus de magnitud de diumenge passat que ja ha deixat 534 morts i 2.300 ferits. Més d'un centenar de persones han estat rescatades en vida des de diumenge. El rescat del jove, que presentava ferides i febre, es va convertir ahir en la imatge d'esperança per a un país que s'enfronta al pitjor sisme de l'última dècada: ha devastat ciutats i ha deixat milers de turcs sense llar. I la terra va tornar a tremolar ahir. Aquest cop a la regió de Hakkari, on es va registrar un terratrèmol de 5,4 graus de magnitud que no va deixar víctimes.

Temperatures sota zero

Els supervivents temen ara pel fred i la neu que ja ha començat a caure a la província oriental de Van mentre els damnificats encara han de rebre les tendes de campanya i les cases prefabricades. "No vam poder calcular que hi hauria una demanda tan gran de tendes de campanya", va dir el vice-primer ministre turc, Besir Atalay. Les temperatures en aquesta zona poden arribar per sota dels 0 graus. "El terratrèmol no ens ha matat però el fred sí que ho farà. Per això tornem a casa nostra tot i que estigui malmesa", va declarar una família al diari Hürriyet. De fet, la falta d'ajuda a la població també pot acabar creant un caos polític al país. Almenys 34 alcaldes de la província turca de Van han dimitit com a mesura de protesta per la falta d'ajuda a les víctimes. "La gent del poble se'ns acosta demanant ajuda però no tenim res per oferir-los", va explicar un dels ja exalcaldes. El govern turc assegura, però, que les ajudes estan arribant a totes les poblacions.

Ajuda internacional

Turquia no va demanar fins dimecres ajuda internacional, sobretot infraestructures per allotjar les víctimes que s'han quedat sense casa. Molts damnificats no volen tornar per por de les rèpliques. Ahir van arribar set cases prefabricades i n'arribaran més des d'Israel, país amb qui Turquia manté una relació tensa. Espanya també enviarà avui 12 tones d'ajuda humanitària. L'ajuda arriba tard després que Turquia declinés en un primer moment l'ajuda de la Unió Europea.

També s'ha obert una investigació per determinar possibles responsabilitats penals, ja que l'elevada xifra de morts s'atribueix a la baixa qualitat de les construccions.

stats