EDUCACIÓ SUPERIOR
Societat 17/08/2012

Universitats tancades per estalviar

Les universitats públiques han tancat portes a l'agost per segon any consecutiu com a mesura d'estalvi. Els alumnes que es preparen per als exàmens de setembre es queixen de la falta de biblioteques.

S. Sánchez / D. Revenga
2 min
La biblioteca de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB tanca del 4 al 19 d'agost. És una de les quatre (n'hi ha 18) que obrirà el dia 20.

BARCELONA/TARRAGONA.Els estudiants universitaris que preparen els exàmens de setembre es troben aquest mes sense accés a les biblioteques de les seves facultats. Les universitats públiques tanquen a l'agost per segon any consecutiu per estalviar en despeses de manteniment, com a "cirereta del pastís" de les retallades, en paraules del coordinador de l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), Ayoze Alfageme. "El tancament no només afecta els estudiants. Els professors que volen investigar o preparar el curs vinent tampoc no poden fer-ho perquè les facultats estan tancades", es queixa.

Per Alfageme, el més "greu" és que la mesura perjudica molts alumnes que volen recuperar assignatures i que si no ho aconsegueixen hauran de pagar un 37,5% més per cada crèdit, ja que el nou sistema de preus estipula que els repetidors aportin el 40% del cost dels estudis (mentre que la resta n'aporta el 25%). Els que repeteixin per segona vegada pagaran el 75% del cost i la quarta vegada que es matriculin en la mateixa matèria hauran de pagar la totalitat del cost de la plaça.

El secretari general de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Eloi Cortés, també considera que "impedir que els alumnes puguin estudiar no és la millor manera d'estalviar" i assenyala que molts dels joves que utilitzaven les biblioteques universitàries a l'agost ho feien per preparar la convocatòria de setembre de la selectivitat, i això suposa "un greuge comparatiu". "S'hauria de buscar una altra manera, ni que sigui deixar només una biblioteca oberta per no perjudicar tants estudiants", opina.

La majoria d'universitats públiques han optat per tancar totes o la majoria d'instal·lacions entre el 4 i el 26 d'agost, com la UB -que "només té oberts els centres amb laboratoris on hi ha cultius o éssers vius", diu Alfageme-, la UPF, la UPC o la URV, que han tancat totes les seves biblioteques. La UAB manté només oberta la biblioteca de la Facultat de Ciències Socials.

La URV estalvia 160.000 euros

A la URV, aquest tancament preveu un estalvi de 160.000 euros. La mesura s'inscriu en el pla d'ajustament que el centre va començar a aplicar el curs passat i que va suposar un estalvi de 7,3 milions d'euros, mig milió més del previst. El tancament de tres setmanes a l'agost va representar l'any passat una reducció del consum elèctric de 700 megawatts l'hora: un 21% de l'estalvi energètic aconseguit el curs passat pel pla de contenció de la universitat.

Però la política de portes tancades també genera aquí molèsties als estudiants, que durant tres setmanes perden l'accés a les biblioteques. "No perdem només un lloc d'estudi ideal, sense els sorolls i les distraccions que molts patim a casa, sinó que perdem la possibilitat de consultar molts materials que necessitem i que només són a la biblioteca de la facultat", diu en Carles, estudiant de medicina. L'Albert, alumne d'enginyeria, hi està d'acord però creu que la mesura és raonable per tot el que està passant. "Els que treballem aquestes tres setmanes ho podem fer des de casa, tot i que cal fer un esforç previ de planificació de les consultes", diu.

stats