EDUCACIÓ
Societat 29/08/2013

Wert presumeix de ser el que dedica més diners a les beques

El PSOE ho qüestiona i manté que recorrerà el decret al Suprem

i
M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.El pressupost per a beques per al curs 2013-2014 comptarà amb 250 milions d'euros més. Concretament, serà de 1.417,54 milions d'euros, un 20% més que el curs passat. Ho va anunciar ahir el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, al Congrés davant una oposició a la qual no li surten els comptes. De fet, el PSOE va sortir de la compareixença ministerial anunciant que recorrerà aquesta convocatòria general de beques al Tribunal Suprem perquè considera que vulnera el principi d'igualtat d'oportunitats.

A l'espera que s'aprovin els pressupostos generals de l'Estat 2014, Wert va arribar ahir al Congrés de Diputats amb la lliçó apresa per rebatre a l'oposició les seves crítiques sobre el decret de beques, aprovat pel consell de ministres el 2 d'agost. "És el pressupost més elevat de la història, tant en termes relatius com absoluts", va afirmar el ministre sabent que els diputats dels altres partits li podien rebatre les xifres apel·lant al dictamen elaborat pel Consell d'Estat. Aquest dictamen assegura que s'ha produït una retallada de 200 milions d'euros en el pressupost. El ministre va atribuir les dades de l'òrgan consultiu a una errada perquè les xifres bones, va insistir, són les seves. El titular d'Educació va explicar després a la premsa que creu que "hi ha una confusió entre el que és el programa general de beques i el que són les ajudes de caràcter social".

Les matisacions de Wert no van convèncer la portaveu del PSOE, María Angelina Costa, que va acusar-lo de repetir el mateix discurs amb la intenció de "disfressar les mitges veritats perquè els afectats ho vegin amb més bons ulls". Segons la diputada socialista, el model de beques del govern del PP "afavoreix l'exclusió social i accentua la inequitat distributiva", ja que considera que "en realitat només exigeix l'esforç i l'alt rendiment a les classes desfavorides". "El fals discurs de l'excel·lència no és més que un vulgar discurs de retallades i austeritat per als que tenen menys", va etzibar-li al ministre.

Wert no va negar en cap moment que la base del seu model és premiar els que fan més esforços davant l'actual "sistema cec als resultats", però va assegurar que apostava també per l'equitat "per donar als que tenen menys". Amb un to menys altiu que l'habitual, Wert va admetre que va rebaixar les seves exigències inicials als estudiants que volien accedir a una beca perquè l'hi van demanar alguns rectors. Per accedir a una matrícula gratuïta hauran de tenir un 5,5 de nota mínima, mentre que per rebre ajudes econòmiques directes necessitaran un 6,5.

El traspàs pendent

El diputat de CiU Martí Barberà va recordar al ministre que l'Estat té pendent, des de fa unes quantes legislatures, el compliment de la sentència del Tribunal Constitucional que estableix que s'ha de fer el traspàs de la gestió de les beques a la Generalitat. Wert es va mostrar disposat a parlar-ne però no per fer el traspàs, sinó per avançar en el conveni que supleix el mandat del TC.

stats