MEDI AMBIENT
Societat 02/06/2012

El canvi climàtic, sota vigilància

La primera de les vuit estacions de control del canvi climàtic ja funciona al delta de l'Ebre. Recollirà a l'instant dades concretes sobre les variacions climàtiques i les seves conseqüències en els ecosistemes.

Dani Revenga
2 min
NOU EQUIPAMENT  L'estació del delta de l'Ebre, situada al Canal Vell del parc natural, mesurarà el clima  i els seus canvis.

DELTEBRE.A partir d'ara serà més difícil negar els efectes del canvi climàtic. Al delta de l'Ebre s'ha instal·lat la primera de les vuit estacions del control del clima que s'implantaran a tot l'Estat i que mesuraran en temps real qualsevol variació climàtica i les seves conseqüències. Per fer-ho, disposa d'un instrumental científic d'última generació.

Alguns dels paràmetres que controlarà aquesta estació seran la presència a l'aire de gasos d'efecte hivernacle d'origen metabòlic, l'estudi del comportament del vent i la influència de les sals i els sulfats del mar en els ecosistemes de la zona, entre d'altres.

Tot plegat, amb un teló de fons clar: la relació d'aquests fenòmens naturals amb l'activitat humana, els desequilibris que genera i el seu paper com a accelerador de l'escalfament global del planeta. Totes les dades recopilades per aquesta estació s'actualitzen en temps real i poden ser consultades lliurement a través d'internet.

Frenar l'escalfament global

Les dades recopilades no tenen com a única ambició aportar informacions d'interès científic sobre el canvi climàtic. La xarxa també vol donar arguments clars i inqüestionables a la societat per generar els canvis necessaris per frenar aquest fenomen. Xavier Rodó, director de l'Institut Català de Ciències del Clima (IC3), té clar que "les xifres han de servir perquè es deixin de dir algunes tonteries i es comenci a actuar com es fa en altres llocs", destaca. En aquest sentit, Rodó reconeix que algunes de les dades que aportarà aquesta estació en els pròxims anys podran donar nous arguments sobre els processos mediambientals que més preocupen el territori.

És el cas de la regressió del Delta o la salinització creixent de l'aigua del riu Ebre. Segons Xavier Rodó, "mesurem temperatures i altres paràmetres amb l'objectiu de veure com estan integrant la variabilitat climàtica sistemes amb una gran capacitat de resposta com és el del delta de l'Ebre".

El delta de l'Ebre es converteix així en un sensor per avaluar l'impacte de les variacions del clima en el medi ambient. La xarxa ClimaDat ha situat les seves estacions en zones de gran riquesa ecològica, perquè "contínuament s'hi produeixen interaccions i intercanvis de vida, i és molt important estudiar com tot això es veu afectat pel que està passant amb el clima", apunta Rodó.

Set estacions més

Les altres set estacions de la xarxa ClimaDat se situen en dos parcs naturals d'Andalusia; el Parc Regional de Sierra de Gredos, a Àvila; dos parcs naturals a Galícia; el Parc Natural de Valderejo, a Àlaba, i les reserves de Menorca i El Hierro (Canàries).

La primera estació de la xarxa ClimaDat, situada al Canal Vell del Parc Natural del Delta de l'Ebre, s'ha inaugurat gràcies a l'acord entre l'Obra Social de La Caixa i l'Institut Català de Ciències del Clima (IC3), amb el suport del departament d'Agricultura i Medi Natural de la Generalitat.

stats