SALUT

Un 11% dels joves catalans tenen risc de patir anorèxia o bulímia

El Govern impulsa un portal digital per prevenir aquests trastorns

Un 11% dels joves d'entre 12 i 24 anys a Catalunya -més de 28.000 persones, de les quals nou de cada deu són dones- presenten alguna conducta de risc de patir anorèxia o bulímia nerviosa. Per prevenir aquest tipus de trastorns el departament de Salut, conjuntament amb la Taula de Diàleg per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària -constituïda fa un any-, han elaborat un portal digital informatiu que es podrà consultar a través del Canal Salut.

La presidenta de la Taula de Diàleg, Helena Rakosnik, va recordar ahir que els trastorns de la conducta alimentària (TCA) a Catalunya representen la tercera malaltia crònica entre la població juvenil femenina. Alhora, va detallar que un 19% de les afectades per anorèxia i un 21,5% de les que pateixen bulímia cronifiquen la malaltia, mentre que un 77,1% i un 72,2%, respectivament, es recuperen. Rakosnik va insistir en la importància de "prevenir" i "col·laborar" per fer front comú a aquests trastorns alimentaris. Entre les mesures de prevenció, el director de l'Agència Catalana de Consum, Alfons Conesa, va subratllar que fer un àpat al dia en família redueix un 35% el risc de patir TCA.

Més de 2.800 casos el 2012

Durant l'any passat els centres de salut mental de la xarxa pública catalana van atendre un total de 2.825 casos de TCA. "La xifra s'ha estabilitzat en els darrers anys", va indicar el conseller de Salut, Boi Ruiz, que també va deixar clar que aquest tipus d'assistència no té llista d'espera. L'objectiu del Govern, però, és reduir el nombre d'afectats. Per aconseguir-ho, ha impulsat el portal digital en què es consciencia la població de la importància de fomentar hàbits d'alimentació saludables i promou l'acceptació de la imatge corporal entre els joves, entre altres aspectes. El portal inclou tres vídeos que ajuden a identificar "comportaments de risc" de patir anorèxia i bulímia, i trenca mites i falses creences sobre l'alimentació. Entre aquests signes d'alerta hi ha comptar les calories dels aliments que s'ingereixen, saltar-se algun àpat al llarg del dia o obsessionar-se a anar al gimnàs. Pel que fa als mites, desmenteixen que menjar fruita després dels àpats engreixa, que els aliments light aprimen o que el pa, l'arròs o la pasta fan augmentar de pes. Els vídeos es projectaran a les sales d'espera dels centres de salut, es faran arribar als ajuntaments que ho sol·licitin i es penjaran al canal YouTube.

La directora de l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB), Marta Voltas, va deixar clar que els trastorns alimentaris no són "modes" ni "formes de cridar l'atenció", sinó una "malaltia mental".

L'obesitat, principal preocupació

El conseller de Salut, Boi Ruiz, també va alertar d'un problema que va en augment: el sobrepès i l'obesitat. Segons el responsable del portal digital, el doctor Vicente Turón, el sobrepès afecta un 32% de la societat i l'obesitat un 15%. A més, l'obesitat suposa el 12% dels problemes de Salut a Catalunya. "No és una malaltia però sí un factor de risc", va matisar Boi Ruiz.

L'Estat equipara els 'e-cigarrets' i el tabac

El govern espanyol s'ha mostrat favorable a regular els cigarrets electrònics com a productes de tabac, en sintonia amb la nova directiva europea. Així ho expressa l'executiu del PP en una resposta parlamentària a la diputada de CiU al Congrés Lourdes Ciuró. En la mateixa resposta, el govern reconeix que els e-cigarrets són "productes considerats problemàtics". La Generalitat ja va manifestar la voluntat de prohibir per llei els cigarrets electrònics en tots els espais on ara ja no es pot fumar.