TRÀNSIT
Societat 16/06/2012

La mort d'un ciclista al Vendrell reobre el debat de la seguretat

Joan Serra
2 min

BARCELONAL'Estat és el territori europeu que registra més víctimes mortals de ciclistes a les carreteres. Ho detallava a principis de mes un informe presentat per la Fundación Mapfre, que detallava que dos de cada deu usuaris de la bicicleta han patit algun accident. La fragilitat dels ciclistes a l'asfalt va traduir-se ahir en un altre sinistre mortal, en aquesta ocasió a la N-340, a l'altura del Vendrell (Baix Penedès). Hi va perdre la vida un home d'uns 30 anys, que en el moment del sinistre anava indocumentat, fet que va endarrerir la identificació del cadàver. En el sinistre hi va resultar implicat un camió de gran tonatge, que no va aturar-se per auxiliar la víctima.

Els Mossos d'Esquadra van localitzar hores després el camió a Granollers, fet que va permetre identificar-ne el xofer. La policia mantenia ahir oberta una investigació per determinar les causes de l'accident i la implicació del conductor, que ahir a la tarda encara no havia estat detingut oficialment pels agents perquè no resultava clar que fos el causant del sinistre. Els esforços dels efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) no van poder salvar la vida al ciclista, que va morir com a conseqüència de la topada. Els Mossos d'Esquadra no descartaven que el conductor no s'hagués adonat de l'atropellament. L'accident es va produir a dos quarts de set del matí d'aquest divendres.

El sinistre mortal del Vendrell va reobrir el debat sobre la desprotecció dels usuaris de la bicicleta. L'any passat van morir a les carreteres catalanes vuit ciclistes. En la majoria dels sinistres no es va respectar la distància de seguretat en els avançaments, que el Codi de la Circulació fixa en 1,5 metres. Arran del succés tràgic del Vendrell, la Coordinadora Catalana d'Usuaris de la Bicicleta (CCUB) va reclamar, en un comunicat, que "es respecti la norma d'avançament de ciclistes".

La plataforma que defensa els interessos dels ciclistes va exigir a l'administració que es posi èmfasi en la tasca de prevenció. En el comunicat va subratllar la necessitat de dur a terme "una campanya per reeducar els conductors de vehicles de motor perquè recordin com s'ha d'avançar". "Exigim la col·locació de cartells informatius en més carreteres, com provisionalment s'ha fet en algunes carreteres freqüentades per ciclistes", va expressar la Coordinadora.

stats