BARCELONA
Societat 11/01/2013

El desallotjament d'una altra nau tensa el 22@

Nou desallotjament en naus del Poblenou. Al cor dels assentaments. I, aquest cop, gens tranquil. Els Mossos, que van detenir vuit persones, admeten que van utilitzar esprai de pebre "per defensar-se".

M.o.
2 min
El desallotjament d'una altra nau tensa el 22@

BARCELONA.Només tres dies després que, a petició de l'Ajuntament de Barcelona, un ampli dispositiu policial s'encarregués de desallotjar una cinquantena de persones -la majoria subsaharians- de dues naus en desús del 22@, al carrer Zamora, la història es repetia ahir. Un cop més. El desallotjament d'una quinzena de persones -entre les quals n'hi havia algunes de les que dilluns van perdre el que era el seu sostre- va tornar a sacsejar ahir el districte de Sant Martí que, segons els càlculs municipals, té actualment uns 25 assentaments irregulars, on hi malviuen unes 400 persones. Aquest cop, però, l'actuació policial va estar motivada per la denúncia del propietari de l'edifici, situat a la confluència del carrer Sancho de Ávila amb el passatge Ratés, i no va ser, en cap cas, tranquil·la. Es va saldar, de fet, amb vuit detencions per delictes de resistència i desobediència a l'autoritat i d'usurpació.

Segons el relat dels Mossos d'Esquadra, els ocupants haurien bloquejat l'entrada de la nau amb pals i diversos objectes i, quan els agents van aconseguir accedir a l'interior de l'immoble, haurien respost "de manera violenta" amb el llançament de pedres i, també, d'alguna barreja de productes químics que va provocar "un núvol de gasos i importants irritacions als ulls de les persones que hi havia allà". Els Mossos admeten, en aquest punt i argumentant defensa pròpia, que un agent va utilitzar esprai de pebre per combatre l'atac.

Tot i que l'advocat dels ocupants, Andrés García, assegura que feia com a mínim dos dies que aquestes persones havien entrat a la nau del carrer Sancho de Ávila i que, per tant, "ja es podia considerar el seu domicili", els Mossos destaquen el caràcter immediat de la reacció policial. Asseguren que l'ocupació va tenir lloc ahir mateix i que, per tant, el desallotjament es va produir al cap d'unes hores. García lamenta que la policia accedís a la nau sense ordre judicial, emparant-se en un suposat "delicte flagrant" i sense tenir en compte la inviolabilitat del domicili.

Els detinguts són set homes i una dona. Cinc d'ells, d'origen subsaharià. I els altres dos, de nacionalitat espanyola. I engreixen el balanç de detencions d'aquesta setmana en el marc dels assentaments irregulars de Sant Martí, ja que dilluns la Policia Nacional en va fer sis a les dues naus desallotjades al carrer Zamora. En aquest cas, d'immigrants que no tenien la documentació en ordre. Dels 47 desallotjats, només set van atendre les propostes municipals de reallotjament.

L'Ajuntament, al marge

Ahir, el consistori, tot i reiterar la seva proposta d'alternatives socials, es va situar al marge de l'actuació (dictada pels Mossos), cosa que va indignar l'ecosocialista Ricard Gomà. Acusa l'alcalde de "desentendre's" d'un problema que és "una conseqüència directa i més que previsible de la intervenció de dilluns" i avisa que "la repressió policial només agreujarà la situació".

stats