DRETS HUMANS

La visita de la discòrdia al CIE: l'escepticisme dels diputats catalans

L'Estat obre avui les portes del polèmic centre als parlamentaris

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz, la va vendre com un senyal de "transparència", però el cert és que la visita al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca -organitzada avui per a congressistes, senadors i diputats catalans- ha estat envoltada de polèmica. Fins ahir a la tarda alguns partits catalans encara decidien si hi havien d'assistir, després que en un primer moment el govern de l'Estat -de qui depèn la gestió del centre- no els permetés entrar-hi. De fet, el 10 de gener passat un grup de diputats del Parlament van accedir al centre fent-se passar per familiars i amics dels interns per denunciar l'opacitat del centre i perquè no els havien deixat entrar-hi de manera oficial.

Finalment, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va comunicar als diputats que es podrien incorporar a la visita prevista per a diputats del Congrés i senadors. Però alguns partits critiquen la manera com s'ha organitzat -ho ha planificat l'Estat i, en principi, no podran parlar amb els interns- i el fet que no s'hagi preparat una visita específica per als parlamentaris catalans. Per aquest motiu, la diputada d'ERC Gemma Calvet va avançar ahir que ha presentat un escrit a la delegada del govern espanyol per demanar-li una visita en condicions: assegura que, tot i que Madrid al·legui que té les competències perquè l'edifici està gestionat pel govern espanyol, les persones que hi estan internes -que, a més, no totes acaben sent expulsades- són ciutadans residents a Catalunya i, per tant, el Govern té dret a visitar-los. També ha remès el document al Parlament perquè l'estudiï. Els parlamentaris no són els únics que es queixen de l'opacitat amb què l'Estat regula aquests centres: també el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, fa temps que demana poder-hi entrar per investigar denúncies de suposades agressions.

Visita guiada

Tot i que les entitats i associacions que vetllen pels drets dels immigrants fa anys que batallen perquè s'eliminin aquesta mena de centres -i, mentre no sigui possible, perquè hi hagi un reglament que eviti la inseguretat jurídica en què s'hi viu-, ha estat en els últims mesos que els CIE s'han tornat a situar en el punt de mira i en l'actualitat política. A principis de desembre un intern es va suïcidar i, un mes després, diversos interns van denunciar agressions dels policies el dia de Cap d'Any.

La visita d'avui començarà al migdia, amb una exposició del director general de la Policia Nacional sobre el nou reglament que prepara el govern de l'Estat -i que s'espera des de fa anys-, seguida d'una explicació sobre l'estructura i el funcionament del centre. La visita a l'interior està prevista de 12.30 a 13.30. Després alguns partits polítics i també la plataforma Tanquem els CIE exposaran les seves sensacions.

Més continguts de