Les entitats denuncien la inacció del Govern contra la pobresa energètica

Les associacions que formen part de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i els sindicats CCOO i UGT van denunciar ahir que el Fons de Subministrament Social per combatre la pobresa energètica anunciat pel Govern és “clarament insuficient”. Les entitats van lamentar la “deslleialtat” de la Generalitat pel fet d’anunciar el Fons de manera unilateral i sense convocar la Taula sobre la Pobresa Energètica, que agrupa l’administració, les entitats i les empreses subministradores. “S’ha de pressionar més que mai”, va apuntar Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector. “Estem tornant al segle XIX, perquè fins i tot els treballadors són pobres. Cal una distribució diferent de la riquesa i resoldre els problemes de manera conjunta, no amb un pla unilateral del Govern”, va afegir Guiteras.

Les entitats socials van queixar-se que el fons econòmic que ara planteja el Govern és només un “titular” i que no se’n coneixen els detalls. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va apuntar la setmana passada que la Generalitat esquivarà la suspensió del decret de pobresa energètica tombat pel Tribunal Constitucional (TC). El conseller va calcular que la proposta del Govern podria beneficiar entre 50.000 i 70.000 famílies. Ahir, després de la denúncia formulada per les entitats socials, el departament d’Empresa i Ocupació va respondre que encara treballa en la creació del Fons -tal com es va apuntar en la reunió de la Taula sobre la Pobresa Energètica del 29 de setembre- i va desmentir la inacció de la Generalitat.

Solucions estructurals

Poc satisfets amb les paraules del conseller i molestos per no haver tornat a convocar una reunió de la Taula, les entitats socials i els sindicats van sol·licitar ahir a la Generalitat que posi en marxa de manera urgent una sèrie de mesures: aplicar el principi de precaució pel qual les empreses no podran tallar el subministrament sense el vistiplau de serveis socials i una campanya per difondre els ajuts als quals es poden acollir les llars vulnerables.

Amb l’objectiu de plantejar solucions amb recorregut, les entitats i els sindicats van plantejar ahir la creació d’un organisme públic que vetlli perquè les empreses subministradores es responsabilitzin de les factures impagades. La proposta estableix que aquest ens entri en funcionament aquest mes que i controli un fons amb el qual les empreses subministradores assumeixin el cost de les factures impagades. Les entitats entenen que el fons ha de tenir una vocació temporal i que calen mesures estructurals.

El + vist

El + comentat