Societat 27/09/2011

Les erupcions no admeten previsions de dia i hora

Diversos indicis permeten entreveure el risc que un volcà entri en acció, però els vulcanòlegs admeten que no es pot saber amb certesa si una erupció s'arribarà a produir ni quan podria començar.

Miquel Bernis
2 min

Barcelona.De la mateixa manera que passa amb els terratrèmols, no es pot saber amb exactitud quan es produirà un erupció volcànica. En els últims 20 anys s'ha avançat molt en la capacitat per percebre'n els indicis, però segons explica el vulcanòleg de l'Institut Català Jaume Almera, José Luís Fernández, científicament no hi ha cap indicador clar que permeti saber-ho amb precisió. Si sentiu que algú preveu l'erupció d'un volcà per a un dia concret, doncs, desconfieu-ne. Sí que hi ha, però, alguns indicis que permeten entreveure'n el risc. Si el magma habitualment present a l'interior de la Terra tendeix a pujar i se situa a pocs quilòmetres de la superfície, la pressió que fa per obrir-se camí pot generar un grup de petits terratrèmols com els que s'estan produint al Hierro. De tota manera aquest indici per si sol no és una causa, ni molt menys segura, d'una erupció. Segons l'expert José Luís Fernández, menys d'un 10% de les vegades en què es produeix una situació d'aquest tipus acaba desembocant en una erupció. Un avís molt més seriós que s'està a punt de produir una erupció és quan el volcà comença a expulsar determinats gasos com el diòxid de carboni o el diòxid de sofre, que també poden ser detectats pels sensors que hi ha a l'entorn.

Què passaria si el volcà entrés realment en erupció? Totes les situacions d'aquest estil que s'han produït a les Canàries es considera que han tingut efectes locals. El més probable és que la lava pogués avançar en alguns casos fins a 4 o 5 quilòmetres, però no generaria una devastació general.

A Catalunya l'última activitat volcànica data de fa gairebé 11.000 anys, quan el volcà Cruscat, de la Garrotxa, va entrar en erupció. Així, a què es dedica un vulcanòleg al nostre país? Doncs sobretot a investigar l'activitat dels últims milers d'anys de les illes Canàries.

stats