DEBAT SOCIAL
Societat 26/08/2014

Com funciona una associació cannàbica legal?

El club Actua té dos anys de vida, 1.600 socis registrats i mai l’han multat

Núria Martínez
4 min

BarcelonaEl 13 d’agost l’Ajuntament de Barcelona va ordenar el tancament de 49 associacions cannàbiques per deficiències en el seu funcionament. Els clubs clausurats en el marc de l’operació Sàtiva representen més d’un terç del total dels 145 clubs que hi ha a la capital catalana. Dos mesos abans, la comissió de govern del consistori ja havia aprovat suspendre l’obertura i l’ampliació de clubs cannàbics durant un any, i va escenificar així mà dura contra aquesta mena de locals. A principis d’agost el rotatiu britànic The Guardian va referir-se a Barcelona com a l’Amsterdam del sud i va denunciar que, mentre en aquesta ciutat holandesa s’està restringint la venda de cànnabis, a l’Estat hi ha hagut una gran proliferació d’aquest tipus de clubs.

Fins ara el focus polític i mediàtic s’ha centrat en els negocis que cometien il·legalitats i que buscaven principalment un afany de lucre. Però com funciona un club que compleix totes les normes? L’associació Actua, situada al barri del Born, va obrir l’agost del 2012 i assegura que mai ha tingut cap queixa dels veïns i que mai ha rebut cap avís de l’administració. “No hem tingut cap problema amb l’Ajuntament perquè no els hem donat motius. Si causéssim molèsties, en tindríem”, explica el president del club, Miquel Estrada. A més, recorda que l’Ajuntament no havia posat bastons a les rodes als clubs cannàbics fins ara. “Durant els últims dos anys no s’havien mostrat preocupats per aquests locals”, diu.

“La proliferació de les associacions que vulneren l’ordenança ens perjudica a tots”, denuncia Estrada, que afegeix que “farà malbé” tota la feina que ha fet el moviment cannàbic a nivell associatiu. “Era necessari posar ordre”, defensa, tot i que creu que s’han vist perjudicats alguns locals que “sí que complien la normativa”. L’associació Actua va decidir obrir les portes fa dos anys per normalitzar el consum de marihuana i així poder tenir un control sobre el que es fuma. “Si una persona que vol consumir cànnabis ha d’anar al carrer a buscar-ne, no sap què és el que realment fumarà. A més, a través del camell podrà tenir accés a un altre tipus de substàncies estupefaents. En canvi, això als clubs cannàbics no passa”, defensa el president. No obstant, la psiquiatra especialista en drogues Carmen Vecino alerta del perill d’aquest tipus de cànnabis: és molt més fort i pot tenir efectes més nocius. “Aquest tipus de droga té una puresa que no tenia abans, i això, a la llarga, pot causar més problemes psicològics -explica Vecino a l’ARA-. El que sí que és positiu és que aquesta droga deixi d’estar en mans de les màfies”, reconeix.

Un consum “no banal”

Dos anys després de la seva obertura, Actua té 1.600 socis registrats, però només 400 hi van de manera habitual. Cada dia hi passen una mitjana de 40 persones. Per poder fer-se’n soci cal tenir algun conegut dins l’associació. Un cop l’usuari s’hi ha registrat, ha de pagar una quota anual de 10 euros i cada mes una quota variable depenent del grau de consum. Per poder adquirir cànnabis ha d’omplir una sol·licitud i fer un càlcul aproximat del que voldrà aquell mes. “D’aquesta manera nosaltres podem fer una previsió del que hem de cultivar”, detalla el president de l’associació. El consum màxim permès en aquest club és de 60 grams al mes, que equivaldria a entre 300 i 400 euros, segons el tipus de marihuana que s’esculli. Estrada explica que aquest consum és molt elevat i que quan un usuari el supera des de l’associació se li fa “un toc d’atenció”. “El perfil mitjà del soci és totalment transversal, d’edats compreses entre els 21 anys fins als 70, que es dediquen a un ventall amplíssim de professions diferents”, explica Estrada, que afegeix que el consum mitjà és d’entre 50 i 60 euros al mes. La psiquiatra comenta que aquest consum mitjà detallat per Estrada “no és banal” i adverteix que encara no estan establerts els límits de risc d’un consum mínim i que, per tant, els efectes que es poden patir són “una loteria”.

Les conseqüències del consum podrien ser afectacions al pulmó, al sistema nerviós central i al cervell, entre moltes altres. “Es tracta d’una droga depressora i que de manera ràpida genera la síndrome amotivacional, que fa que el fumador tingui poques ganes de moure’s i de fer activitats”, detalla. Actua està obert de 11 a 14 hores i de 17 a 22 hores i ven majoritàriament herba, però també derivats (haixix), amb un preu semblant al que es pot trobar al carrer. La marihuana la cultiven en espais allunyats del local, “on no molesta a ningú”, per evitar-se problemes. Ser soci d’aquest local permet poder consumir dins el local, poder comprar la dosi de cànnabis que es vulgui i també poder accedir a un servei d’assessorament jurídic per fer front a possibles multes. “Abans de ser soci d’aquest local havia d’anar amb la pedra dins la butxaca pel carrer, i m’arriscava a ser multat”, explica el Carlos, un soci d’Actua de 37 anys que en fa 20 que fuma cànnabis. En aquest sentit, el president de l’associació denuncia que els consumidors d’aquesta substància tenen “menys drets” que els altres ciutadans. “Si et paren pel carrer i portes el material a sobre, encara que no te l’estiguis fumant ja et multen”, descriu. Estrada creu que els que més ho pateixen són “els joves” i que l’existència d’aquests clubs permet que els consumidors no estiguin “tan castigats”.

En aquest local la principal activitat que s’hi practica és fumar marihuana, però Estrada assegura que també s’hi organitzen barbacoes, partits de futbol i sopars. “Venir aquí és com anar a comprar el pa”, explica el Carlos, que expressa que hi va perquè ho té al costat de casa i perquè aquí pot fumar mentre xerra amb gent amb qui té un nexe comú: l’afició pel cànnabis.

stats