Publicitat
Publicitat

SANITAT

La lluita contra la sida al Regne del Cel

Lesotho, un país muntanyós situat a l’Àfrica austral, té la segona ràtio més alta d’afectats pel VIH del món

L’Àfrica subsahariana és la regió del món amb més afectats pel VIH, amb 23,5 milions de casos, quan en tot el món n’hi ha un total de 34 milions. Aquesta xifra representa gairebé un 70% del total de malalts, i per això l’Àfrica subsahariana és també la regió que engloba el nombre més alt de morts relacionades amb la sida, 1,2 milions d’un total d’1,7.

Els països amb més afectats pel VIH són Sud-àfrica, amb 5,6 milions, i Nigèria, amb 3 milions. Però en percentatge de població contagiada, els països líders d’aquest trist rànquing són Swazilàndia, en primer lloc, i Lesotho, en el segon. El Regne de Lesotho és un estat independent de la mida de Bèlgica enclavat en una zona muntanyosa dins de Sud-àfrica. Conegut amb el sobrenom del Regne del Cel, al nord delimita amb la serralada de Maloti i al sud-est amb la de Drakensberg, però les muntanyes són presents a tot arreu, es miri on es miri, com demostra que el 80% del territori està per sobre dels 1.800 metres d’altitud.

El 25% d’adults, amb VIH

Lesotho té quasi dos milions d’habitants, dels quals un 75% viuen en zones rurals. La població és majoritàriament pobra i viu de l’agricultura de subsistència. El país no arriba a produir el 20% de la demanda interna d’aliments, i per això una de les principals fonts de riquesa del país prové de les remeses dels treballadors que emigren a Sud-àfrica per treballar a les mines.

Malgrat tot, la dada més colpidora és que gairebé una quarta part dels adults -el 23%- estan contagiats amb el VIH. La prevalença del virus i de la sida és un dels màxims reptes que afronta el país. Segons dades del 2012, unes 360.000 persones tenien aquesta malaltia, i això contribueix a fer que l’esperança de vida al país sigui de només 42 anys, una de les més baixes del món, mentre que l’edat mitjana és de 23 anys. Es calcula que 15.500 persones moren cada any a causa de la sida a Lesotho, i, de fet, la taxa de mortalitat és la tercera més alta del món: se situa en 14,9 morts per cada 1.000 habitants.

Especialment greu és la situació dels nens i adolescents afectats pel VIH. A Lesotho hi ha uns 36.000 menors de 15 anys portadors del virus. Molts d’aquests menors són orfes de pare, de mare o dels dos progenitors, i sovint són discriminats per la societat. No en va, es calcula que hi ha 150.000 joves menors de 18 anys orfes a causa de la sida.

L’accés als antiretrovirals

Malgrat les dificultats que afronta Lesotho, al conjunt del continent s’estan fent grans progressos per acabar amb la pandèmia. Actualment, a tota l’Àfrica, ja hi ha més de 7,1 milions de persones que tenen accés als tractaments antiretrovirals, una xifra que representa un 805% més que el 2001. Això ha sigut possible, en part, gràcies a la dràstica reducció del preu d’aquestes teràpies, que a mitjans dels anys 90 tenien un cost de 10.000 dòlars -uns 8.000 euros- per persona i any, mentre que el cost actual és de 100 dòlars -80 euros-. La millora també ha sigut possible gràcies al lideratge dels governs dels països africans, que van duplicar la despesa en la lluita contra el VIH entre el 2005 i el 2008.

Encara hi ha més dades esperançadores. El 2006, amb 1,7 milions de defuncions, va ser el pitjor any de la història pel que fa a morts relacionades amb la sida a l’Àfrica. Des de llavors i fins al 2011, les morts s’han reduït un 36% a Lesotho i un 32% a tota l’Àfrica, mentre que la xifra de nous infectats ha disminuït un 33%.

Eixos d’Onusida

L’agència de l’ONU encarregada de lluitar contra la sida treballa per aconseguir un canvi en el comportament sexual, sobretot a través de l’educació dels joves. Segons una enquesta, en 26 dels 31 països de l’Àfrica afectats pel virus, menys de la meitat de les dones joves tenen un coneixement integral i correcte sobre el VIH. L’Onusida també fomenta l’ús del preservatiu, perquè, tot i que el seu ús va en augment, encara hi ha moltes persones que no hi tenen accés. Segons l’organisme, els treballadors sexuals i els homosexuals tenen més probabilitats de contagiar-se del VIH, i per això és imprescindible posar atenció als col·lectius de risc.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT