Societat 20/12/2013

La marxa enrere de Gallardón

i
Joan Serra
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, aquest dijous després del consell de ministres / EFE

BarcelonaDesprés de validar en solitari l'aprovació definitiva de la llei Wert –que pretén obrir esquerdes en el model d'immersió lingüística– i plantejar la polèmica llei de seguretat ciutadana –gestada per contenir els moviments de desobediència civil–, el PP impulsa amb la reforma de la llei de l'avortament un altre canvi normatiu que ens retorna al passat, concretament tres dècades enrere. Personalitzada en el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, la reforma elimina el sistema de terminis de l'última llei socialista del 2010 –fins ara l'avortament era una dret de la dona en les primeres 14 setmanes de l'embaràs– per recuperar una norma de supòsits, fins i tot més restrictiva que la que es va aprovar el 1985, que permetia l'avortament si hi havia perill greu per a la vida o la salut de l'embarassada, en casos de presumpció de defectes en el fetus o per violació.

Gallardón, que aquest migdia ha parlat d'un avenç històric –perquè la seva reforma elimina sancions i penes de presó– ha posat sobre la taula un nou marc legal que només se sustenta en l'ideari polític conservador, que satisfà la Conferència Episcopal Espanyola i grinyola en un estat que es declara constitucionalment aconfessional. Fins i tot dins del PP s'han evidenciat els recels cap al projecte concebut per Gallardón, un debat intern que ha provocat diversos ajornaments de la presentació de l'avantprojecte, tot i que el ministre hagi defensat aquest divendres que ha complert la paraula de presentar-lo en la primera meitat de la legislatura. Una reforma restrictiva posarà més obstacles a la dona per decidir sobre el seu cos, una llibertat que exerceixen a l’Estat unes 120.000 ciutadanes, nou de cada deu durant les primeres 14 setmanes d’embaràs. Resulta paradoxal que, també en això, Espanya miri enrere. Està demostrat que és molt més eficaç impartir una bona educació sexual i facilitar l'accés a mètodes anticonceptius, perquè avortar resulta una solució quan aquests mètodes fallen. Holanda, que té una de les normatives més progressistes del món, pot presumir també de ser un dels països amb una de les taxa d'avortaments més baixa. A l'estat espanyol, en canvi, la dona haurà de justificar més que mai la interrupció de l'embaràs en lloc d'exercir la decisió com un dret. Ara que Gallardón ha consumat la seva voluntat, hauria de recordar que la marxa enrere acostuma a ser una mala decisió.

stats