EDUCACIÓ
Societat 16/06/2012

El mestre tindrà presumpció de veracitat en cas de conflicte

S. Sánchez
2 min
El Govern modificarà la LEC per donar als docents la consideració d'autoritat pública.

BARCELONAEls mestres i professors tindran presumpció de veracitat davant de les famílies i els alumnes en cas de conflicte. L'anunci de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que es donaria als docents catalans el rang d'autoritat pública ja s'ha començat a concretar.

El Consell Escolar de Catalunya ha aprovat l'avantprojecte de modificació de la llei d'educació de Catalunya (LEC) -al qual ha tingut accés l'ARA-, que preveu incloure un nou article (28 bis) per reservar al professorat la mateixa consideració que ja dóna avui als directors d'escola. El Consell vol que el nou article digui el mateix per als mestres que el que diu el 142.9 per als directors, és a dir, que el mestre "té la consideració d'autoritat pública i gaudeix de la presumpció de veracitat en els seus informes i d'ajustament a la norma en les seves actuacions, llevat que es provi el contrari".

"Reconeixement social"

El dictamen, que s'ha aprovat amb 32 vots a favor i 5 en blanc, remarca la "necessitat de potenciar el reconeixement social i professional del professorat" dels centres públics i concertats perquè "gaudeixi de presumpció de veracitat".

Per als docents dels centres privats que no reben cap subvenció pública, l'avantprojecte de llei reserva la presumpció de veracitat "per a aquelles normes de convivència que el centre hagi establert en les seves normes d'organització i funcionament". És a dir, respecte a l'autonomia dels centres privats, la presumpció de veracitat només es reservarà si no entra en contradicció amb les normes del centre.

L'avantprojecte s'ha d'aprovar ara al consell executiu del Govern perquè sigui debatut i votat al Parlament de Catalunya. Un cop aprovat, suposarà que en un conflicte legal o en un judici la paraula del professor tindrà més valor que la de l'alumne o la família, a menys que existeixin proves que la desmenteixin. El tractament d'autoritat, a més, suposarà penes més dures per als que agredeixin un mestre.

stats