Societat 10/06/2012

El patró de la malaltia està estudiat a partir d'un home

T.g.
2 min
El patró de la malaltia està estudiat a partir d'un home

BARCELONA.Les malalties cardiovasculars sempre s'havien estudiat basant-se en el patró de perfil masculí. "En els assajos clínics, dels quals s'obtenen resultats que guien la nostra pràctica clínica, les dones estan infrarepresentades", diu el cardiòleg José Maria Gámez, de l'Hospital Son Llàtzer de Palma. "En el millor dels casos, en estudis d'hipertensió, només un 40% són dones, tot i que el percentatge de dones en estudis sempre és inferior".

Per això, "les conclusions extretes són d'una majoria d'homes, i s'apliquen als dos sexes", assenyala Gámez, que remarca que justament per aquest motiu es va plantejar de dissenyar l'estudi Sirena (estudi observacional sobre cardiopatia isquèmica estable en la dona) amb l'objectiu de conèixer el perfil clínic i els factors de risc cardiovascular en les dones, que és un fet innovador en tot Europa.

L'estudi, promogut per la Societat Espanyola de Cardiologia, ha estudiat el perfil de 720 dones, i difondrà els resultats obtinguts la tardor d'aquest any.

Per la seva banda, la cardiòloga Fina Mauri Ferrer, cap de la unitat de cardiologia intervencionista del servei de cardiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol, s'afanya a dir que les dones han de parar atenció als dolors que senten. "Sempre prioritzen altres coses, pensen que ja els passarà el malestar, i com més temps passa, pitjor per al cor, perquè llavors estarà més malmès".

A Catalunya, la intervenció habitual és "col·locar uns tubs que arriben al cor i obrir l'artèria per un coàgul". La cap de cardiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona conclou: "Aquest món en què vivim és boig, i les dones hi han entrat de ple, amb estrès, amb molta feina, a prioritzar la canalla, la parella, la casa. No es cuiden elles mateixes". La mortalitat cardiovascular es dóna en el 50% de les dones a partir dels 65 anys.

stats