EDUCACIÓ SUPERIOR
Societat 14/07/2012

La preinscripció universitària baixa un 5% l'any que pugen les taxes

La preinscripció universitària es redueix per primer cop des del 2004, en el curs que augmenten els preus de les matrícules. El grau de física i matemàtiques de la UAB té la nota de tall més alta, un 12,5.

Sònia Sánchez
2 min
PROCÉS D'ACCÉS A LA UNIVERSITAT
 Tot i que el nombre d'aprovats a la selectivitat ha estat superior al de l'any passat, s'han reduït les preinscripcions  per al curs vinent. El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, va defensar l'actual examen de selectivitat amb motiu de la intenció del govern espanyol de substituir-lo per una revàlida.

BARCELONA.Un total de 48.240 alumnes s'han preinscrit a la universitat per al curs 2012-2013, un 4,76% menys que l'any passat. Una davallada que trenca la tendència a l'alça en les preinscripcions dels últims vuit anys i que coincideix amb el curs en què els preus de la matrícula augmenten fins al 66% per a gairebé la meitat dels estudiants.

El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Claudi Alsina, va insistir a desvincular una cosa de l'altra, i va assegurar que l'augment de preus "no hi té res a veure" i "no ha influït en les preinscripcions". Tot i així, les dades constaten que, malgrat que el nombre d'alumnes que han aprovat la selectivitat ha augmentat respecte de l'any passat, la preinscripció universitària ha baixat per primer cop des del 2004.

Els que més han baixat són els alumnes provinents de la selectivitat i la formació professional, amb 806 alumnes menys (el 2%), seguit dels estudiants que canvien d'estudis a mitja carrera, amb 745 menys (8,5%). Però també ha baixat la preinscripció de majors de 25 anys en un 21%, amb 410 persones menys, i el nombre d'estudiants que volen fer una segona carrera: 449 menys (22%). Cal tenir en compte també que dels alumnes procedents de la selectivitat, 642 estan pendents de la doble correcció al seu examen. Amb tot, les places públiques estan encara per sota de la demanda: són 40.024.

Al 82% dels preinscrits se'ls ha assignat una plaça i en un 64% ha estat a la titulació que havien escollit en primera opció. La carrera amb més demanda continua sent la de medicina a la Universitat de Barcelona (UB), que ha quedat enguany la segona en la llista de notes de tall, amb un 12,332 sobre 14 (l'any passat va ser la nota més alta). La titulació de física i matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'ha tornat a col·locar al capdavant de la llista (ja va ser la nota més alta el 2010), amb un 12,5 i només 20 places. Enguany hi ha fins a vuit titulacions per sobre del 12, totes de ciències (quatre són el grau de medicina en universitats diferents) excepte la d'administració i direcció d'empreses amb dret i economia de la Pompeu Fabra (UPF), amb un 12,08 i 40 places.

La majoria de carreres que generen més demanda són a la UB, començant per medicina, administració i direcció d'empreses i psicologia. Entre les 40.000 places assignades, les àrees de coneixement amb un nombre d'alumnes més elevat són, per aquest ordre, empresarials, educació, jurídiques i infermeria.

Alerta amb la revàlida

Alsina va aprofitar la presentació de les notes de tall per advertir que el Govern vol "preservar les virtuts de les proves de selectivitat". Davant l'anunci de l'executiu espanyol que vol acabar amb aquestes proves per instaurar una revàlida, Alsina va explicar que Universitats i Ensenyament vetllaran conjuntament perquè els canvis no devaluïn l'actual mètode d'accés a la universitat.

stats