ENERGIA
Societat 11/02/2012

Les renovables, contra les cordes

La suspensió de les primes per a noves instal·lacions d'energies renovables posa aquest sector contra les cordes. Les explicacions de dijous del ministre José Manuel Soria no convencen els afectats.

Auri Garcia Morera
3 min

BARCELONAEl sector de les energies renovables ha rebut aquesta setmana una estocada que, segons diversos representats d'entitats i empreses implicades, el deixa en una situació delicada. Dues setmanes després que ho aprovés el consell de ministres, el Congrés va convalidar aquest dijous el reial decret que suspèn les primes per a les noves instal·lacions. Els afectats denuncien que la urgència en l'aplicació comportarà greus perjudicis a curt termini, i que el caràcter indefinit de la mesura pot posar en perill el futur del sector.

L'Associació de Professionals de les Energies Renovables a Catalunya ja ha començat a estudiar la manera de minimitzar els danys a curt termini. "A alguns associats nostres amb instal·lacions a punt d'acabar, que estaven esperant la primera i segona convocatòries del 2012, ja els han dit que no tindran les primes", lamenta Isidre Puiggròs, secretari de l'associació. "Ara no saben què fer, ja que tenen contractes signats i material comprat, els seus projectes estan en un estat de planificació molt avançat", afegeix Puiggròs.

Fre a un procés de molts anys

Jaume Morrón, gerent d'EolicCat, l'Associació Eòlica de Catalunya, recorda que "hi ha un esforç, que fa molts anys que s'està fent, d'intentar buscar un grau d'autosuficiència energètica més gran del que tenim". I afegeix: "Aquesta suspensió de les primes frenarà el procés". Morrón adverteix que, si s'allarga durant molt temps, aquesta mesura pot provocar "un desgavell" en el sector. Sobre l'impacte econòmic, es resisteix a donar xifres concretes perquè l'associació encara ho està analitzant, però avança que provocarà acomiadaments i fins i tot tancaments d'empreses.

Jaume Sués, impulsor d'un projecte per construir quatre plantes de biomassa a les Gavarres, detalla que la suspensió afectarà especialment les petites i mitjanes empreses. "El desenvolupament del sector, que és estratègic a 20 anys vista, s'havia produït per una xarxa de pimes a les quals la suspensió indefinida aboca al tancament", explica. "Nosaltres tenim altres vies d'ingressos, però les grans seran les úniques que sobreviuran", afegeix Sués. "Les pimes poden morir, i aquest és el gran desastre", sentencia.

Tot i això, les empreses especialitzades en biomassa poden ser les primeres a recuperar les primes. Sués explica que el mateix reial decret planteja la possibilitat d'establir règims especials per a aquest tipus d'instal·lacions, ja que generen més activitat econòmica que els altres tipus d'energies renovables: "A diferència de l'eòlica i la fotovoltaica, en què es posa una màquina que genera energia i la font d'energia ja ve donada, la biomassa genera més llocs de treball".

Segons els càlculs del responsable de Sudsues, per cada megawatt de biomassa es creen entre 12 i 13 llocs de treball, mentre que per cada megawatt d'eòlica o fotovoltaica només se'n creen entre 0,10 i 0,15.

Objectiu ocult

Els representants del sector consideren que la mesura no servirà per reduir el dèficit tarifari de l'energia elèctrica, teòric objectiu del govern espanyol. "No compartim que el dèficit tarifari sigui culpa de les renovables", diu Isidre Puiggròs. "Hi ha altres tecnologies que en són molt més responsables. S'estan retribuint instal·lacions completament amortitzades al mateix preu que les modernes", afegeix Jaume Morrón.

El portaveu d'Ecologistes en Acció, Miquel Llop, va més enllà i hi veu un objectiu ocult: "Interpretem que s'està intentant mantenir la posició de privilegi de les grans companyies elèctriques i que al nou govern espanyol li fa nosa que hi hagi nous actors en el sector de l'energia". Aquesta organització ecologista considera que la suspensió de les primes a les noves instal·lacions és només una primera mesura que s'emmarca en un pla més ampli. Segons Llop, el nou govern espanyol seguirà els arguments contra les renovables de la Fundació FAES, i que això significarà un inequívoc pas enrere per al sector: "Hi ha un retrocés clar".

stats