Societat 20/12/2013

El submarí científic català supera la prova de la primera immersió

Maria Ortega
2 min

BarcelonaL'Ictineu 3 ja sap el que és estar sota l'aigua. En concret, a 4,5 metres de profunditat, a la depuradora de Sant Feliu de Llobregat. Encara lluny dels 1.200 metres que podrà assolir quan ja hagi superat totes les proves i estigui treballant a ple rendiment. Després de prop d'una dècada de feina per fer-ho possible, el primer submarí científic català va superar ahir una prova de foc i ara està pendent d'un nou examen, aquest cop al mar, abans de poder començar a sumar-se a diferents projectes científics, que és l'objectiu fonamental amb el qual l'ha impulsat Ictineu Submarins.

Els pares de la criatura es reconeixien ahir "emocionats" veient com després de tants anys de feina i de moments d'incertesa per la falta de finançament -que els va portar, per exemple, a iniciar una campanya de micromecentage a través de Verkami-, el submarí tripulat superava la prova amb bona nota. "Ara farem alguns ajustos d'aspectes que, sense submergir-lo, no podíem haver detectat, però estem molt contents de com ha anat tot. És la confirmació que la feina s'ha anat fent bé", explicava ahir a l'ARA la directora d'operacions d'Ictineu, Carme Parareda.

La prova d'ahir va consistir en dues immersions breus, sempre amb l'Ictineu 3 carregat amb tres persones, entre les quals hi havia, orgullós, el director d'Ictineu Submarins, Pere Forés. Un cop l'aparell ja tingui totes les certificacions -ara mateix s'està intentant concretar la prova que es farà al mar, previsiblement el mes que ve i en algun punt de la Costa Brava- arribarà el moment de buscar feina al submarí, que també servirà per contribuir a retornar els crèdits que els seus responsables han anat assumint per tirar-lo endavant. I aquí també hi jugaran un paper important les immersions que s'oferiran. Però l'objectiu bàsic de l'aparell és la recerca, i Parareda assegurava ahir que ja s'està començant a parlar d'un primer projecte dins de l'àmbit de l'observació científica, del qual encara no han transcendit els detalls. Ara l'objectiu dels impulsors del submarí, que remarquen que s'ha fet amb matèria grisa 100% catalana i hi veuen un "motiu d'orgull nacional", és "aconseguir clients del sector de la ciència" per "fer treballar" el submarí.

El projecte, que ja encara la recta final, ha comptat amb un pressupost de 2,5 milions d'euros, dels quals 175.000 s'han obtingut amb campanyes de micromecenatge i de subscripció popular. Ara Catalunya es convertirà, de la mà de l' Ictineu 3, en el sisè país amb capacitat de baixar a més profunditat.

stats