Societat 05/12/2014

Una tardor molt càlida relega la neu a cotes altes

Alguns observatoris baten els rècords de temperatura, que daten del 2011 i del 2006

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaLa forta llevantada del cap de setmana va deixar gruixos de neu molt importants a les cotes altes del Pirineu, però per sota dels 2.000 metres la precipitació va ser pràcticament tota aigua. Al voltant de la cota 2.500, es van acumular fins a 70 centímetres de neu nova a Boí, 68 a Ulldeter, 36 a Certascan i 22 a Espot, però a la cota 2.000 només van quedar dos centímetres a Setcases. Les nevades han començat a caure a cotes més baixes molt tímidament durant les últimes hores, però durant el cap de setmana només persistiran en algunes zones del vessant nord. A partir de demà entrarem en una nova dinàmica de temperatures: per primer cop el fred serà típic d’hivern. Amb pujades i baixades, la setmana que ve el fred podria continuar força present a les cotes altes del Pirineu, però les previsions no són tan optimistes en el terreny de les precipitacions. Els mapes de tendències mensuals que elabora l’agència nord-americana NOAA fan pensar en un desembre sec, amb força possibilitats que les precipitacions siguin clarament inferiors a les normals.

Segona tardor més càlida

De coses estranyes n’hem vist moltes en els últims anys, però semblava difícil que la temporada d’esquí pogués començar a ple rendiment després d’una tardor que en alguns indrets ha sigut la més càlida mai registrada. La tardor astronòmica continuarà fins d’aquí tres setmanes, però en meteorologia es considera que l’estació conté sencers els mesos de setembre, octubre i novembre. Amb dades, doncs, ja definitives, Barcelona ha registrat la segona tardor més càlida des del 1780, només superada per la del 2011. Una altra de les sèries llargues de dades a Catalunya és la de l’observatori de l’Ebre, que té dades des del 1920. A l’estació ubicada a Roquetes aquesta tardor meteorològica ha sigut la més càlida mai registrada. Els 20,5 graus de mitjana d’aquest any superen els anteriors rècords del 2006 (20,1) i el 2009 (20). Les dades de les estacions automàtiques que l’Aemet té als aeroports de Girona i de Reus i a l’observatori de Lleida, també situen aquesta tardor com la més càlida com a mínim des de fa 40, 60 i 55 anys respectivament. Al Pirineu les temperatures han sigut una mica més normals que a la resta, i al voltant de la serra del Cadí i també en sectors del Pallars Sobirà les temperatures s’han acostat força a la normalitat. En àmbits com el Ripollès i la Vall d’Aran, en canvi, els termòmetres s’han situat de mitjana entre 1 i 2 graus per sobre de la normalitat.

Estació poc plujosa

El Meteocat encara no ha publicat el butlletí de resum sobre l’estació, però tot fa pensar que globalment a Catalunya les dades d’aquest any només seran comparables a les del 2011, i en menor mesura a les del 2006. Segons tècnics del Meteocat, en algunes regions com les Terres de l’Ebre i el pla de Lleida aquesta tardor haurà sigut amb seguretat la més calorosa mai registrada.

Tot i les pluges abundants d’aquests últims dies, l’estació no ha sigut especialment plujosa en general. L’octubre va ser extremadament sec i això ha fet que en algunes regions prelitorals i costaneres les precipitacions hagin quedat fins i tot per sota de la mitjana. L’excepció es pot trobar en alguns punts del pla de Lleida. L’estació automàtica gestionada per l’Aemet a la capital del Segrià ha acumulat 235 mm en els últims tres mesos, fet que situa aquesta tardor com la tercera més plujosa des del 1959 a Lleida.

stats