SANITAT
Societat 10/09/2013

El transport sanitari manté el pols al Govern

Salut i sindicats discrepen del seguiment del primer dia de vaga per la tisorada salarial

i
Joan Serra
2 min

Barcelona.Activitat alterada fins dijous. El sector privat del transport sanitari a Catalunya, que al juliol va iniciar les mobilitzacions per denunciar la tisorada aplicada als salaris dels professionals de les ambulàncies, va completar ahir la primera de les quatre jornades de vaga, una aturada en què els serveis mínims garanteixen tots els trajectes urgents que s'hagin de completar. La vaga, convocada per CCOO, UGT i USOC, va evidenciar el malestar dels empleats després que la patronal Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies (Acea) apliqués ara fa dos mesos una retallada salarial del 9,2%. La patronal, que agrupa 4.800 empleats, va repercutir a les plantilles la tisorada del 4,6% en les tarifes que li abona el Servei Català de la Salut (CatSalut).

Els sindicats i el departament de Salut van discrepar respecte al seguiment de la primera jornada de protesta. La conselleria va xifrar en només un 7,74% el seguiment de la vaga dels treballadors de les ambulàncies arreu de Catalunya (un 10,94% a la demarcació de Barcelona), unes dades que no recullen la incidència en el torn de tarda. Salut va recordar en un comunicat que la jornada es va desenvolupar "amb normalitat i amb l'estricte compliment dels serveis mínims", que inclouen els trajectes d'hemodiàlisi, d'oncologia i d'urgències.

Els representants dels treballadors van treure'n una conclusió diferent. CCOO va quantificar el seguiment de la vaga en un 95%, mentre que USOC va comunicar una dada lleugerament inferior (90%). Segons CCOO, a Girona el percentatge va vorejar el 80%, mentre que a la resta de demarcacions la mobilització va ser gairebé total. Les dades corresponen al personal no afectat pels serveis mínims. Jordi Venanci, portaveu de l'Agrupació d'Ambulàncies de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC) de CCOO va recordar que la xifra facilitada per Salut, que no incloïa els treballadors que feien horari de tarda, no podia ser precisa perquè en la segona part de la jornada es concentraven la majoria dels torns. Venanci va subratllar que els sindicats mantindran la mobilització fins dijous perquè no esperen cap gest de l'administració. "No creiem que hi hagi cap intent de negociació", va apuntar a l'ARA el portaveu de CCOO, que va recordar que a finals de setmana convocaran noves assemblees als centres de treball. Venanci no va descartar la possibilitat d'una vaga indefinida.

Serveis mínims per la Diada

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va aclarir ahir que dimecres -dia festiu per la Diada- s'hauran de fer els serveis mínims que fixi la conselleria d'Empresa i Ocupació, tenint en compte l'excepcionalitat de la jornada. "No és el mateix una vaga en un dia laborable que en un dia festiu en què, a més, hi ha mobilitzacions", va expressar Espadaler en la presentació del dispositiu de seguretat i mobilitat.

stats