SALUT
Societat 02/09/2013

El vapor sense llei dels cigarrets electrònics

Els científics alerten dels perills per a la salut d'uns productes cada vegada més populars

Iu Andrés / Arnau Nadeu
3 min
ESCENA OBLIDADA Pep Sendra fumant un cigarret electrònic a l'interior de La Bodegueta del Museu, el seu restaurant de Cornellà de Llobregat.

Barcelona.No és tabac, però té el mateix sabor. No fa combustió, però s'encén. I no treu fum, sinó vapor. Però, fruit d'aquests nous dispositius, el gest de posar-se un cigarret a la boca i fumar ha tornat a aparèixer en llocs on semblava que havia desaparegut per sempre, com els aeroports, les universitats, el metro o, fins i tot, els hospitals.

Els e-cigarrets, o cigarrets electrònics, s'estan convertint en un fenomen social que ha explotat en els últims mesos i que s'ha traduït en un boom de botigues especialitzades. Tot i que no hi ha estudis concloents ni de la seva eficàcia per deixar de fumar ni dels seus efectes sobre la salut, els distribuïdors asseguren que els beneficis són visibles i immediats, i molts usuaris confirmen que han aconseguit deixar de fumar amb aquests dispositius. Mentrestant, les administracions se'n mantenen al marge i les empreses aprofiten el buit legal per vendre uns dispositius que es comercialitzen en qualsevol establiment sense les restriccions del tabac ni els controls dels medicaments.

Malgrat l'oblit administratiu, la proliferaciód'aquests dispositius sí que ha inquietat, però, els professionals sanitaris. "Hi ha indicis que en el vapor dels cigarrets electrònics hi ha alguns productes tòxics coneguts", afirma Joan Ramon Villalbí, doctor en medicina i president del Consell Assessor sobre Tabaquisme a Catalunya. Unes substàncies que, com la nicotina, varien segons la marca i el model en qüestió. En aquest sentit, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va desaconsellar fa un mes l'ús dels e-cigarrets fins que no se'n comprovi la seguretat i l'efectivitat, mentre que l'agència reguladora nord-americana FDA ja està estudiant la possibilitat de prohibir-ne la venda online .

De fet, les advertències contra els possibles efectes nocius d'aquests dispositius se succeeixen paral·lelament a l'auge del producte. Sense anar més lluny, l'edició de setembre de la revista 60 Millions de Consommateurs , depenent del govern francès, publica un estudi que ha detectat que el vapor dels cigarrets electrònics presenta substàncies que, en grans dosis, són cancerígenes. A més, també alerta que l'etiquetatge d'aquests productes no es correspon amb el que realment contenen.

Més enllà de la seguretat

Però la preocupació dels professionals sanitaris no es limita a la seguretat d'aquests dispositius. "No es tracta només d'un debat científic, sinó de valors", adverteix Villalbí. I és que els e-cigarretses poden utilitzar en espais on està prohibit fumar tabac, cosa que significa un "canvi social important" perquè "pot reaparèixer l'hàbit de fumar que s'havia aconseguit despopularitzar", alerta el doctor.

Una opinió que xoca frontalment amb la dels distribuïdors, que reconeixen que els efectes encara són desconeguts, però ho relativitzen al costat de l'eficàcia demostrada contra el tabac, que també compta amb estudis que ho corroboren, com un test clínic recent de la University East of London. "No són bons? Potser no, però el tabac segur que no ho és", defensa Isaac Higueras, responsable d'Ivapeo, que afegeix que "l'avantatge dels e-cigarrets a curt termini és evident".

Per la seva banda, la Generalitat, que no té competències en aquesta matèria, ha donat suport a la iniciativa de la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum, que recomana prohibir l'ús dels cigarrets electrònics a l'interior dels centres sanitaris. "Mentre esperem les regulacions del ministeri de Sanitat i de la Unió Europea, només podem limitar-nos a donar suport a aquestes iniciatives sectorials", diu Esteve Saltó, responsable d'investigació i informació en educació sanitària i programes de salut. Des del ministeri espanyol asseguren que no compten amb la base legal per poder fer inspeccions -perquè els e-cigarrets no són productes de tabac ni tampoc medicaments- i no concreten la regulació que voldrien ni en quin sentit votaran quan el Consell de la UE ho deliberi. Mentrestant, i com apunta el doctor Saltó, l'únic que es pot fer "és alertar la població dels possibles perills" d'aquests dispositius, "però sense alarmar".

stats