JORNADA CASTELLERA
Societat 21/05/2012

Els verds estrenen el primer castell de nou de la temporada Èxit dels de Vilafranca

L'espectacular diada de Fires de Maig va servir per estrenar tres castells: el tres de nou folrat, el set de vuit i el pilar de set. El format d'actuació permet presenciar 12 castells i 15 pilars en una hora.

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Vilafranca van estrenar ahir en la diada castellera de les Fires de Maig a Vilafranca el primer castell de nou d'aquesta temporada: un tres de nou amb folre.

VILAFRANCAEls Castellers de Vilafranca continuen, un any més, destacats respecte a la resta de formacions. Diumenge van estrenar la primera construcció de nou pisos i ho van fer acompanyant-la de dos castells que cap més colla ha provat aquesta temporada: el quatre de vuit amb agulla i el set de vuit. Si bé aquest tres no és el més matiner de la història, la tendència dels verds presagia una temporada espectacular.

Treballat en la conjunció de terços i folre, i després d'un peu desmuntat, el tres de nou vilafranquí va posar diumenge la cirereta a una diada excel·lent. Els Castellers de Vilafranca van començar l'actuació descarregant el quatre de vuit amb agulla i van optar per l'exòtic set de vuit, executat amb una sola enxaneta, per acabar l'actuació. Les estrenes, però, no van quedar aquí, ja que en la ronda de pilars els de Cal Figarot van segellar el primer gran espadat de set pisos de l'any.

Format antic i bons registres

No només els verds van assolir els seus principals reptes, els Xicots de Vilafranca van descarregar tant el set com el cinc de set en una mateixa actuació, els Marrecs de Salt van aconseguir el cinc i el quatre de set amb l'agulla, i la Colla Jove Xiquets de Vilafranca va completar dos castells de set i un molt peculiar set de sis amb dues agulles. El format antic de diada castellera, sense rondes establertes, guanya adeptes en jornades com la d'ahir. En aquestes actuacions, les colles poden alçar els castells sense esperar el seu torn. Les construccions simultànies són habituals i serveixen per escurçar la durada de la diada.

L'altre gran focus de la jornada es va situar a l'antiga Vila de Gràcia. A banda del tres de vuit més matiner de la història de la colla local, la Jove de Tarragona hi va descarregar el primer dos de vuit de l'any. Els tarragonins van rememorar la tria de castells que els han impulsat en les últimes temporades a situar-se entre les millors colles: van descarregar el quatre de vuit, el tres de vuit i el dos folrat que componen l'anomenada tripleta tarragonina . Si bé la Jove havia fet famosos aquests castells, els problemes amb el dos de set i l'atac a estructures superiors han fet que no el repetissin des del 2010. I els Capgrossos de Mataró es van apuntar la segona clàssica de vuit de la temporada.

stats