Diumenge Ara Tu 23/12/2012

Ded Moroz: el Santa Claus de Stalin

1 min

Sant Nicolau no ha recuperat l'esplendor que va tenir a l'est d'Europa. Les pulsions atees imposades pels règims comunistes del segle XX encara pesen en el XXI. El mite del Ded Moroz -l'Avi Glaçat que arriba la nit del 31 de desembre- continua guanyant per golejada a tota l'Europa que va tenir l'estrella roja de cinc puntes com a emblema. La seva popularitat és equiparable a la de Santa Claus a l'Europa nòrdica i anglosaxona.

El Ded Moroz no arriba des del pol Nord sinó d'Ustiug, a la regió russa de Vólogda. És un mite pagà ancestral que apareix acompanyat d'una nena, la seva néta Snegurotxka, Cristall de Neu. Ded Moroz és un avi familiar i càlid, sempre atent a les necessitats dels altres. I és per això que el 1928 el règim soviètic el va acusar de "burgès aliat dels pagesos rics" i "enemic del poble" i el va posar fora de la llei.

Però el congrés de la Internacional Comunista del 1935, que engega la política d'aliances amb les burgesies europees per frenar el feixisme -la política de Front Popular- fa que Ded Moroz sigui rehabilitat. El 1937, és rebut amb tots els honors a la Casa dels Sindicats de Moscou per repartir els regals. S'institueix la festa de laIolka. Stalin ha posat a l'Avi Glaçat dues condicions: que arribi la nit de Cap d'Any i que vesteixi de blau: no ha de ser confós amb Sant Nicolau i menys encara amb l'occidental Santa Claus.

stats