PERFIL
Diumenge Ara Tu 18/08/2013

Johnny Depp. L'intèrpret excèntric

Irina Martí
2 min

Es diu Tonto en la versió original i Toro en la doblada que s'estrena dimecres a les pantalles de l'Estat. És l'ajudant de John Reid (Armie Hammer) a El llanero solitario , la pel·lícula de Gore Verbinski que s'inspira en les aventures de la sèrie de televisió nord-americana dels 50. Si les crítiques tenen raó, Johnny Depp ha estat ben tonto d'interpretar-lo.

Tant li fa, segurament. A Depp, que té reputació de ser un dels actors més versàtils de Hollywood i que afirma que a vegades estant sol és "amb 30 persones alhora", el perden els personatges excèntrics. Com més extravagants i estrafolaris, millor. La passió li ve potser dels papers que ha interpretat en les pel·lícules del seu amic Tim Burton -Edward Scissorhands, Willy Wonka i Tarran Hightopp-, però s'ha incrementat d'ençà que va encarnar el pirata Jack Sparrow a Piratas del Carib i es va deixar encantar pel personatge. "Ell continua aquí. Realment, mai ha marxat", ha confessat no fa gaire.

Tonto-Toro sembla el cosí germà del Far West de Sparrow, tocat amb un inquietant ocell al cap i amagat sota més maquillatge. L'actor ha supervisat la caracterització visual d'aquest indi comanxe, molt allunyada de l'estereotip clàssic -cinta al front i vestit de pell girada i serrells- de la sèrie de televisió. Volia fer-lo honorable i autosuficient, lluny del servil Tonto original.

I és que Tonto-Toro té alguna cosa de personal: l'actor assegura que té sang cherokee per banda de la seva família materna. Fill d'una cambrera i un enginyer de Kentucky que es van divorciar quan ell era petit, Depp va passar una infantesa moguda -va viure en 20 llocs diferents fins que es va instal·lar a Florida- i una joventut rebel, en què va deixar els estudis per una banda de rock.

Part de la seva història està narrada al seu cos. "És el meu diari", va dir un cop. Hi exhibeix les cicatrius que li van quedar d'alguns episodis d'autolesions de l'adolescència i els tretze tatuatges que s'ha fet al llarg dels 50 anys que ja té: el primer, sobre el bíceps dret, és la testa d'un cap cherokee, un homenatge als seus ancestres.

Depp s'ha estampat el que més li importa sobre la pell: el nom de Betty-Sue, la seva mare, dins d'un cor, i el de Lily-Rose, la seva filla, prop del cor. També tenia el de Winona (Ryder) fins que van trencar. En té més, relacionats amb símbols, pel·lícules o amics, com és la calavera que també es van tatuar el director Jim Jarmusch i el cantant Iggy Pop.

I en té un més, al braç, que també duia el capità Sparrow i que va dedicar al seu fill, Jack. És una oreneta (un sparrow , en anglès) que vola lliure sobre l'aigua, oceà enllà i amb el sol de fons.

stats