Diumenge Ara Tu 23/12/2012

El món dels puzzlemaníacs. Els 'invents' del Senyor Rosselló

Daniel Romaní
2 min

El món dels puzzlemaníacs

El que apassiona l'arquitecte Francesc Franco és muntar puzzles. Els fa a quatre mans amb la seva dona, cada un una meitat. "Quan l'hem acabat, ajuntem les dues parts. N'hem fet de mapes, de pintures, de paisatges, de dibuixos, de còmics, de les dues cares...!", explica. Els fan pel gust de fer-los. Un cop han acabat de posar l'última peça d'un puzzle, per gros que sigui, el fotografien, el tornen a desmuntar i el desen a la seva capsa. "Ja comencem a tenir problemes d'espai a casa", confessa.

Els aficionats als puzzles no estan sols: hi ha concursos, empreses que envien peces perdudes -com Educa Borràs- i botigues especialitzades -com Puzzlemania.

Els 'invents' del Senyor Rosselló

Molt pocs, fins i tot els que dècades enrere van passar tardes i tardes jugant a Millonarios o a Récord Aéreo -que avui continua viu amb el nom de Mil Kilómetros (en aquest cas els protagonistes són cotxes, no avions)-, coneixen la figura del mallorquí Francesc Rosselló (1900-1986) i el paper cabdal que va tenir en la popularització d'un gran nombre de jocs a Catalunya.

Rosselló, capità de la marina mercant, va residir uns anys als Estats Units. En tornar, va instal·lar-se a Barcelona. Va obrir un hotel a la rambla de Catalunya, del qual era conserge. Les nits no les dedicava pas a mirar la televisió -de fet, aleshores la programació era soporífera- sinó a crear jocs de taula i de cartes.

Va inventar i adaptar, dissenyar, il·lustrar, produir i comercialitzar una trentena de jocs amb la marca Crone. "Después de cada comida, una partida alarga la vida" era un dels lemes d'aquests jocs, que alguns adults encara recorden.... i una cantarella que fins i tot alguns repeteixen quan juguen. El "senyor Rosselló" va introduir molts jocs nord-americans a Catalunya, com va ser el cas d'Autores (The Game of Authors), Cris Cros (Scrabble), Blast-Off!, Detectives (Cluedo), Carreras (Careers), Cid (Camelot), Contact (Contack), Finanzas (Rich Uncle), Inflación (Game of Boom or Bust) i el ja esmentat Millonarios (Make a Million).

Botigues especialitzades

  • HomoLudicus, Granollers (www.homoludicus.org/tiend)
  • Jugar x Jugar, Barcelona (www.jugarxjugar.com)
  • Kaburi, Barcelona (www.kaburi.es)
  • Zeppelin, Girona (www.zeppelindreams.com)
stats