Diumenge Ara Tu 06/01/2013

Quatre potes amb molt poder

Res en la imatge dels líders mundials és gratuït. Tampoc les seves mascotes. Tenen el poder de guiar l'opinió pública, amb la calculadíssima ajuda dels assessors dels caps d'estat. En el cas dels Estats Units, els presidents es deixen veure més que mai amb la seva mascota en època de guerra per mostrar als ciutadans que, com l'animal, el país està en bones mans. Durant una crisi econòmica, però, és més difícil. El president no vol ser vist jugant amb el gos mentre els ciutadans pateixen en un estat que voreja la recessió. I en moments d'escàndols à la Lewinsky, què hi pot haver millor que veure el mandatari acompanyat del seu amic més fidel? Qui són els ciutadans per jutjar-lo si el que li coneix l'ànima el perdona?

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Obama, amb el seu gos Bo | CASA BLANCA OFICIAL

Bo. Barack Obama, president dels Estats Units

Una de les incògnites que planaven a la Casa Blanca quan Obama va arribar-hi el 2009 era qui substituiria el Barney, el terrier escocès de George W. Bush. L'afortunat d'ocupar el càrrec de primera mascota va ser el Bo, un gos d'aigua portuguès que la família Kennedy va regalar al president. L'elecció va despertar polèmica entre els defensors dels animals, que criticaven que no s'hagués adoptat la mascota d'una gossera. Però aquesta enrabiada no va ser res comparada amb la irada resposta dels mateixos activistes quan es va fer públic que el candidat republicà, Mitt Romney, havia conduït fins al Canadà amb el seu gos lligat en una caixa sobre el cotxe. L'escàndol va convertir-se en un dels hits de la campanya i els demòcrates ho van aprofitar per bombardejar els electors amb fotografies bucòliques d'Obama i el Bo.

Socks i Buddy. Bill Clinton, president dels Estats Units (1993-2001)

El gat Socks va moure's amb llibertat per la Casa Blanca durant el mandat de Bill Clinton i, com a testimoni privilegiat, rebia cartes que li preguntaven si hi hauria guerra amb l'Iraq o que li demanaven feina a l'FBI. Quan la família va adoptar un labrador, el gat no va tolerar la intromissió i Clinton assegurava que va fer-ho "millor amb els palestins i els israelians que amb el Socks i el Buddy". Just després de l'escàndol Lewinsky, el gos va començar a aparèixer a les fotos de família per donar una imatge d'unitat.

Koni. Vladímir Putin, president de Rússia

Ningú pot portar la contrària a Vladímir Putin. Ningú excepte la seva gossa. La Koni segueix el seu amo en tantes reunions i rodes de premsa com pot i si el president rus l'hi permet, borda descontroladament. Porta el temperament calent a la sang: és descendent del labrador de Leonid Bréjnev, l'implacable ex secretari general del Partit Comunista de l'URSS, i ja se sap que els gossos tendeixen a fer-se mimètics als amos. La Koni adopta la fredor de Putin per fer acte de presència en les reunions del president amb els seus homòlegs internacionals i el mandatari ho utilitza estratègicament. La cancellera alemanya, Angela Merkel, que de petita va ser mossegada per gossos, va haver d'aguantar la por que li feia la Koni durant tota una reunió energètica amb Putin, a qui li interessava tenir la paella pel mànec.

Larry. David Cameron, primer ministre del Regne Unit

Després que les càmeres captessin dues vegades ratolins voltant davant el número 10 de Downing Street, el premier David Cameron va adoptar el Larry com a caçador en cap del govern. El gat va jubilar el Humphrey, que havia protegit de rosegadors Margaret Thatcher, John Major i Tony Blair. Com si fos una reina britànica amb problemes de fertilitat, el Larry va ser sotmès a la pressió mediàtica durant mesos perquè no complia la seva missió. Finalment, l'any 2011 va caçar el seu primer ratolí. Corre el rumor que el Larry no té l'instint felí gaire desenvolupat i la premsa britànica -que fa un seguiment peculiarment exhaustiu del dia a dia de la fera- va dir al setembre que Cameron havia destituït el Larry del seu càrrec perquè la Freya, la gata del secretari de Finances, prometia més. Aparentment, per no ferir sentiments, els dos felins comparteixen el càrrec. El primer ministre ha explicat diverses vegades que el Larry és força esquerp amb els desconeguts, amb l'única excepció de Barack Obama.

Blondi. Adolf Hitler, Führer de l'Alemanya nazi (1933-1945)

"Emociona escoltar-lo quan explica com gaudeix amb el seu gos perquè és l'únic que no li parla mai de política". Així descrivia Joseph Goebbels, ministre de propaganda nazi, la relació entre Adolf Hitler i el seu pastor alemany, la Blondi. Mascota i amo eren inseparables i la gossa va acompanyar Hitler fins al búnquer subterrani on el líder nazi va refugiar-se el 1945. La seva parella, Eva Braun, no suportava la Blondi, segons explica en les seves memòries la secretària del canceller, Traudl Junge. Braun preferia el seu terrier escocès, a qui amb una premonició que espanta anomenava Stasi, com la policia secreta de l'aleshores inexistent RDA. La Blondi va ser enverinada l'abril del 1945 per ordre del seu amo, que volia provar les càpsules de cianur que més tard ajudarien la família Goebbels i altres a suïcidar-se sense ser capturats.

stats