TENDÈNCIES
Diumenge Ara Tu 29/04/2012

Samarretes de còmic

Han estat rebutjades com a cosa de friquis, però les samarretes comiqueres triomfen ara gràcies a un 'nerd' com Sheldon Cooper. Algunes amaguen històries curioses i aviat es multiplicaran en el seu hàbitat natural, el Saló del Còmic de Barcelona

Israel Punzano
3 min

Les samarretes comiqueres han sortit de l'armari. I no ha estat gràcies al Dia de l'Orgull Friqui, sinó per la popularitat d'un personatge admirat, fins i tot, per científics com Stephen Hawking (no el que surt als Simpsons , sinó l'autèntic). No hi ha dubte: Sheldon Cooper (1), el trekkie de la sèrie The Big Bang Theory , ha creat tendència amb les seves samarretes de superherois com Flash (malgrat que el rànquing de favorites l'encapçala la del Gran Heroi Americà).

Això sí, abans de l'eclosió del fenomen Sheldon ja hi va haver un punt d'inflexió en l'univers de la samarreta comiquera per l'èxit del Batman de Tim Burton: en aquella època era difícil anar pel carrer sense trobar-se algú que portés una samarreta amb el símbol del psicòpata justicier de Gotham City. A casa nostra, però, les editorials mai no han estat gaire productives en el negoci d'estampar els herois més populars de les vinyetes en roba. Per això va ser rebuda com tota una fita pels admiradors d'Hugo Pratt la línia dedicada al seu fill més conegut, el Corto Maltès, signada pel dissenyador Adolfo Domínguez i, esclar, amb arrugues incloses.

Esquer per a una història d'amor

L'editor de Norma, Rafael Martínez (3), que té al seu catàleg l'obra de Pratt, va rebre amb entusiasme aquella iniciativa, però la seva memòria sentimental està lligada a una altra samarreta. "Abans nosaltres fèiem samarretes dels nostres autors, des de Milo Manara fins a Daniel Torres. Es venien a la botiga o les regalàvem amb els nostres còmics. I va ser gràcies a una d'aquestes samarretes que vaig conèixer la meva dona actual. La vaig veure per primer cop al gimnàs i ella portava una samarreta del Corto Maltès. Va ser l'excusa per demanar-li una cita i provar de quedar amb ella per fer un cafè. Han passat 20 anys i tenim tres nenes", explica Martínez, que com la resta del personal de Norma portarà una samarreta d'edició limitada en record de Moebius en el Saló del Còmic de Barcelona, que comença dijous.

Al marge de les samarretes de superherois i dibuixos animats que es poden trobar en botigues de marques de roba com Pull & Bear (les millors són les de l'Arale), els que més en treuen al mercat són els editors de la revista El Jueves , com la que va crear fa poc el seu director, Albert Monteys (4), dedicada a una de les seves criatures més conegudes, el Tato. "També en fem algunes que regalem amb números especials, com el de la boda dels prínceps, que anava amb un text que deia: « No fui a la boda real, pero la pagué de mi bolsillo ». D'aquell número se'n van vendre més de 100.000 exemplars", explica Monteys.

Lluny de polèmiques reials i més a prop de la nostàlgia, Purita Campos (2), la mare d' Esther , és de les poques autores barcelonines que poden presumir d'haver tingut una línia de samarretes. Campos es va dedicar a la moda abans del còmic i va tenir una boutique a Sarrià freqüentada per joves de casa bona de la Gauche Divine i per models del fotògraf Leopold Pomés. "Després m'he trobat amb moltes lectores, com l'exministra de Cultura Ángeles González-Sinde, que m'han dit que imitaven els modelets que sortien a Esther ", diu Campos amb un punt d'orgull. En definitiva, estigueu atents, que els herois de còmic campen pel carrer.

stats