GASTRONOMIA
Diumenge Ara Tu 17/06/2012

Per Sant Joan, mengem el sol

Arriba el dia més llarg de l’any i si l’estrenem amb un dolç en forma de l’astre rei tindrem sort. Ho diu la tradició.

Trinitat Gilbert
3 min

Diu la tradició que antigament les coques de Sant Joan tenien forma rodona perquè imitaven la forma del sol. El dia més llarg de l’any, el 24 de juny, l’astre rei arriba a la punta més alta de l’hemisferi celeste i per això els catalans el mosseguem. O simbolitzem que ens el mengem. És un ritu solar. Una llegenda.

El fet és que la coca de Sant Joan té una forma i una mida estàndards perquè, ai!, és la que cap a la pala de forner. "És una menja per ser compartida, i per això és gran: el doble de llarg que d’ample", diu l’expert en tradicions Jan Grau.

A Menorca, on fan de Sant Joan una Festa Patrimoni de la Humanitat, es menja una ensaïmada estofada, no plana com les de Mallorca. "I ens la mengem amb xocolata", diu el forner Josep Sastre, d’Es Forn de Ca’n Diego. Les coques les reserven per a la resta de dies de l’estiu, que és quan més en venen.

Coques salades amb quatre varietats: de tomàquet, de tres verdures (ceba, espinacs i pebrots), d’albergínia i de carbassó. Coques dolces, amb maduixes, albercocs i cremes. Són les que els menorquins s’emporten a la platja per berenar o sopar, perquè el dia s’allarga.

A Girona, Casa Moner enllesteix les coques de Sant Joan ecològiques. Els ingredients són "farina de kamut i ous, llet, sucre i pinyons ecològics”. “L’any passat en vam vendre gairebé 500", explica la directora de Casa Moner, Olga Escalé, tot i que el procés de producció és més lent, perquè el llevat és natural, i no es pot anar de pressa. "Però el millor de Sant Joan és que els clients encarreguen les coques i pots organitzar-te", explica.

A Barcelona, Pere Roche, el forner de L’Obrador del Molí, inventa noves coques, amb mides diferents: les coques petites també tenen molt bona sortida. En fa de quatre tipus. Una, per als innovadors: la coca del solstici, rodona com les ancestrals, amb crema cremada de farciment i amb crema per fora. La segona, amb cabell d’àngel, per als clàssics. La tercera, amb fruita confitada. Aquesta és un plaer plàstic, perquè té el verd del meló, el taronja i el vermell de les cireres, però cada cop són menys les persones a qui els agrada. “Potser no agrada perquè és massa dolça”. Esclar. Una cosa és l’estètica i una altra la dietètica. La quarta és la coca de crema però amb pasta de full i no de brioix, com estan fetes la resta, i amb ous deshidratats amb llet.

Isabel Trullenque i Anna Anglada, de La Galeta Maria, faran coques de Sant Joan per primer cop aquest any. Potser per això, o perquè són gats vells, també els fan respecte les coques de crema. “Són arriscades”, diuen. Ara bé, les clàssiques les tenen clares, la de brioix amb pinyons, la de cabell d’àngel, la de llardons. I com que totes dues són galeteres, també faran una galeta amb forma de coca.

...............................................

Recepta de La Galeta Maria

Isabel Trullenque i Anna Anglada

Coca de Sant Joan:

Ingredients:

500 g de farina de força

220 g de llet

100 g de sucre

1 ou

60 g de mantega

30 g de llevat de forner

5 g de sal

La ratlladura d’una llimona

200 g de pinyons

Fruites confitades (cireres, taronja, meló...)

Elaboració:

Poseu la llet tèbia (40°-50°) i el llevat en un bol i barregeu-ho fins que el llevat quedi diluït.

Afegiu-hi la resta d’ingredients: farina, ou, sucre, sal, mantega i ratlladura de llimona.

Amasseu-ho fins que quedi una massa elàstica (no s’hi han d’enganxar els dits), uns 10 minuts.

Tapeu la massa amb film de plàstic dins el mateix bol durant 50 minuts perquè faci una primera fermentació.

Passat aquest temps, estireu la massa amb les mans per donar forma a la coca (ovalada). Deixeu-la en una safata amb paper de forn i que fermenti fins a doblar el volum (entre 70-80 min ) a uns 30°.

Pinteu la coca amb ou batut; col·loqueu-hi les fruites confitades i els pinyons. Fornegeu-la 12-15 minuts amb el forn preescalfat a 190°-200°.

................................

La Galeta Maria. Carrer de la Pobla de Lillet, 5. Barcelona. www.lagaletamaria.com

Es Forn de Ca’n Diego. Pl. Artrutx, 13. Ciutadella, Menorca.

Tel. 971 38 09 85

Casa Moner. C. Santa Clara, 46. Girona. www.casamoner.com

L’Obrador del Molí. Diverses botigues a Barcelona. www.lobradordelmoli.com

stats