Diumenge Ara Tu 22/07/2012

El Ripollès: Terra de mites i llegendes

Francesc Rovira, xef amb una estrella Michelin i propietari de la Fonda Xesc, a Gombrèn, ens porta pels paratges més bonics de la seva terra, el Ripollès

Thaïs Gutiérrez
3 min
Terra  de mites i llegendes EL RIPOLLÈS

"El meu lloc preferit són aquests paratges marcats per la llegenda del Comte Arnau", diu Francesc Rovira, mirant el paisatge de muntanyes verdes que envolta el seu poble, Gombrèn. Rovira és el xef i propietari de la Fonda Xesc, un restaurant de prestigi que des del 2009 ostenta una estrella Michelin i que ha convertit aquest petit poble del Ripollès en un destí per als amants de la gastronomia d'arreu del món.

Rovira estima el Ripollès, la comarca on va néixer i que no ha volgut abandonar, i es nota perquè parla amb passió dels seus paisatges verds fets de muntanyes escarpades i boscos frondosos i de les llegendes que s'expliquen de generació en generació, entre les quals destaca, per sobre de totes, la del Comte Arnau.

La seva ruta pel Ripollès comença a Gombrèn, el seu poble -enclavat entre valls a gairebé 1.000 metres d'alçada- que és parada obligada per a tothom que vulgui gaudir de l'encant medieval del poble i degustar la cuina que fa Rovira al seu restaurant, "catalana, d'arrels rurals i de muntanya", com ell mateix defineix. Per gaudir d'unes vistes fantàstiques sobre tota la vall, Rovira recomana pujar fins al santuari de Montgrony, situat a quasi 1.500 metres, i al qual es pot accedir en cotxe o fent una excursió a peu. "Aquest lloc és el bressol de totes les llegendes del Comte Arnau", explica el cuiner, que suggereix una visita al santuari que corona la muntanya, on hi ha una verge negra a la qual s'atribueixen poders de protecció dels nens petits. No gaire lluny hi ha les runes del castell de Mataplana, que sempre s'ha dit que era la residència fixa del Comte Arnau, i que van estar ensorrades durant segles fins que l'any 1986 van ser descobertes i es va començar l'excavació. Actualment, les restes del castell sobresurten com a testimoni històric i silenciós enmig de la verdor del prat.

Rovira també recomana a qualsevol que visiti el Ripollès que faci una visita al poble de Sant Joan de les Abadesses, que presumeix de tenir algunes perles patrimonials com el monestir, fundat l'any 807 per Guifré el Pilós, que barreja els elements romànics amb altres de posteriors, com el claustre gòtic. També s'ha de visitar el palau de l'Abat -un edifici que és el resultat d'una llarga successió de construccions i reformes que comencen al segle XIV- i el pont, que inicialment era d'estil romànic però va ser malmès pel terratrèmol que va sacsejar la zona el 1428 i va ser reedificat en estil gòtic, tot i que al final de la Guerra Civil va ser dinamitat i el 1976 es va reconstruir amb la gran volta gòtica i les arcades romàniques que s'hi poden veure avui.

Una altra parada obligada és el poble de Beget, un petit municipi format per cases de pedra al voltant del riu que configuren un monument arquitectònic que val la pena visitar. "M'agraden molt els petits pobles com Beget, només cal sortir de les valls i enfilar cap a les muntanyes per anar-los trobant, són fantàstics i han mantingut l'estètica i l'essència més rural", diu Rovira. Finalment, el cuiner recomana no perdre's la ciutat de Ripoll, famosa pel seu espectacular monestir que és un dels més coneguts d'arreu del món. A l'interior s'hi conserva l'element romànic més important, la portada del segle XII, altrament coneguda com la Bíblia en Pedra; també hi ha les tombes del comte Guifré el Pilós i de Ramon Berenguer III, entre d'altres.

Terra de Comtes i Abats

Totes les visites que suggereix el xef de Gombrèn formen part de la xarxa agrupada amb el nom Terra de Comtes i Abats, que pretén promocionar el turisme d'aquesta comarca. La iniciativa funciona des de fa dos anys i ha atret a la zona més de 100.000 persones. Confien que serveixi per atraure'n més en els pròxims anys. "Aquests paratges són privilegiats", diu Rovira, que invita la gent a conèixer la seva comarca, on hi ha, a més, "una gastronomia espectacular, una gran cultura, molta història i la força del paisatge, a part de la gran oferta de lleure, que val molt la pena disfrutar".

stats