DE LA MÀ DE TXE ARANA
Diumenge Ara Tu 09/09/2012

Lleida: la ciutat marcada per la boira

Daniel Romaní
3 min
La Seu Vella de Lleida / TURISME DE LLEIDA

LleidaDiuen que la veritable pàtria és la infantesa. Txe Arana ens ho confirma: l'actriu i presentadora de ràdio i televisió, veu de doblatge i de programes culturals al Canal 33, com Ànima , Sala 33 i Mic , ha residit en diferents indrets de Catalunya -actualment viu a l'Empordà-, però reconeix que la seva pàtria continua sent Lleida, on va viure fins als vint anys. I tot i que aquesta ciutat de Ponent de gairebé 140.000 habitants ha canviat força els últims lustres, la coneix perfectament. "Per a qui vingui per primer cop són de visita obligada la Seu Vella i el Castell del Rei, popularment conegut amb el nom de la Suda, des d'on es poden contemplar les millors vistes de la ciutat; a més, des d'allà es pot veure pràcticament tota la plana de Lleida, i fins i tot les muntanyes del Pirineu", recomana.

Això, òbviament, si no hi ha boira, un dels elements propis de la capital del Segrià, que no apareix a les guies turístiques però que forma part de la seva essència. "A l'hivern els lleidatans passen dies i dies sense poder veure el sol; això als que hem nascut a Lleida crec que ens ha marcat especialment", subratlla Txe Arana, i afegeix, en sentit real i figurat: "Probablement als lleidatans la boira ens ha fet aguditzar al màxim la nostra capacitat de visió".

L'actriu recomana visitar el turó de la Seu Vella, on hi ha la Seu Vella i el Castell de la Suda. Allà, diu, hi ha la Sibil·la, "una terrassa fantàstica que permet gaudir de la vista mentre es fa un tast". I aconsella especialment pujar fins a dalt de tot del campanar de la Seu Vella -"d'un gòtic bellíssim", subratlla-, "per l'escala de cargol de 238 esgraons".

El recorregut que ens suggereix seguir per la ciutat de Lleida inclou el casc antic, la zona de carrers amb regust medieval, com el carrer Cavallers, on hi ha la llibreria Totem. L'actriu lleidatana proposa que ens apropem fins a l'Arc del Pont, situat al costat de la Paeria (l'ajuntament de la ciutat), on hi ha l'estàtua d'Indíbil i Mandoni, "dos herois ilergetes que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i dels romans i van evitar que la ciutat fos arrasada", explica.

A la Lleida de Txe Arana tenen també un lloc preeminent els Camps Elisis. "De petita anava a jugar i a passejar amb la bicicleta amb les meves germanes per aquest passeig de plataners gegants, jardins, fonts i estanys amb flors, granotes i peixos -recorda-. Avui continua sent un lloc de trobada. S'hi celebren esdeveniments com l'Aplec del Cargol i la Fira de Sant Miquel. Fins i tot per a les famílies de Lleida que no es dedicaven a la pagesia era costum visitar la Fira de Sant Miquel cada any; era un entreteniment veure les novetats anuals de la maquinària agrícola i els fruits del camp".

El millor moment

L'actriu, que aviat podrem veurem en un capítol de la sèrie de TV3 KMM ( Kubala, Moreno i Manchón ), ens recorda dos certàmens més que també són dos bons motius per fer una visita a Lleida, que sempre es pot complementar passejant pels seus carrers i les seves places i entrant als seus monuments.

L'un és la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya. "He tingut el privilegi de participar-hi com a presentadora unes quantes vegades i he vist com ha anat creixent i s'ha convertit en una cita de referència a la ciutat", explica. "Abans se celebrava al Teatre Principal i d'uns anys ençà es fa al Palau de Congressos La Llotja, un edifici estrenat l'any 2010, que ofereix una imatge de modernitat molt característica que comparteix amb el nou pont sobre el Segre construït al seu costat".

L'altre és la Fira de Teatre de Titelles, "una proposta de molta qualitat que atrau públic infantil però també de totes les altres franges d'edat". "Ja se n'han celebrat 23 edicions", subratlla la Txe. I acaba dient: "La dissortada mort, fa uns mesos, de la directora de la Fira de Teatre de Titelles de Lleida, Julieta Agustí, no ha d'aturar aquesta magnífica fira de caràcter internacional".

stats