L'ENTREVISTA DEL DIRECTOR

El Gran Wyoming: "El mal que ens devasta és la mentida"

L'humorista, 'alter ego' de José Miguel Monzón, fa set anys que està al capdavant d''El intermedio', i ara presenta 'No estamos locos', un llibre "escrit des del menyspreu"

___T'agrada que t'entrevistin?

___Quan acumules moltes entrevistes seguides és molt pesat. Tant de bo poguéssim ser vint persones responent, perquè llavors seria amè. Això és com preguntar: "T'agrada el sexe?" "Bé, depèn. Avui ja ho he fet set cops". Llavors sembla que esgota.

___Però posa't al meu lloc: és la meva primera vegada.

___Esclar. Les entrevistes són necessàries. Les coses es fan perquè tinguin repercussió. Jo estic molt orgullós del que penso. El nostre programa es diu El intermedio perquè fem un repàs dels mitjans. Quan fem sortir persones de segons quins mitjans s'ofenen molt, no pels acudits que fem, sinó perquè ells es dirigeixen a una audiència molt polaritzada. Diuen disbarats espectaculars sabent que menteixen, perquè treballen per a un públic que vol que siguin així. Responen a un aspecte miserable de la condició humana: "Jo menteixo i tu em pagues". I es crea un cercle viciós. El que escolta també sap que és tot mentida, però el gratifica. Quan treus això fora de context, com ells en diuen, quan ho treus en un altre canal, dient "Mira la barbaritat que has fet", s'emprenyen, perquè no volen que els vegin les persones normals. Doncs jo vull que el meu discurs sigui de tothom.

"L’objectivitat consisteix simplement a no mentir. No hi ha res més fals ni hipòcrita que el que anomenen la neutralitat"

___Dius que el teu llibre No estamos locos està escrit des del menyspreu. Una declaració d'intencions bastant dura.

___L'objectivitat consisteix simplement a no mentir. No hi ha res més fals, més hipòcrita, que el que anomenen el centre, la neutralitat. Jo crec que és mentida. Entre el violador i la violada en quin lloc et poses, al centre? I entre el racista i el negre, al mig? I entre l'atropellament de la ciutadania, entre acabar amb els serveis socials, que semblen una cosa ideològica de progres, i el govern que ha de prendre les mesures, et poses al mig? A mi això em sembla una estupidesa. El mal que ens devasta és la mentida. És la raó per la qual estem indignats o, com a mínim, la raó per la qual jo ho estic. Fixa-t'hi, el meu avi venia d'un petit poble de Castella-la Manxa on la paraula era fonamental.

___Havies de confiar en la paraula.

___No hi havia ni notari. Els tractes relatius a finques, per exemple, els feien amb una encaixada de mans. I una persona que no tingués paraula era un outsider absolut. Se la marginava durant generacions. Se li deia mentider, els seus fills eren els fills del mentider, o del lladre. Era una societat molt estricta en l'aspecte moral. Els ciutadans detecten molt bé el nivell de baixesa a què ha arribat la nostra societat. Des que vaig néixer, la professió de periodista havia sigut una professió mítica, d'aventurer. En l'últim CIS els periodistes estan per sota dels banquers. A l'última posició. Això significa alguna cosa. El periodisme s'ha convertit en una corretja de transmissió de la voluntat del lector. Ja no informa. És a dir, posem per cas que jo sóc fatxa, i et pago perquè m'expliquis una visió feixista de la situació. Els mitjans britànics poden ser els més cruels del món, però en això són seriosos. I al Parlament britànic quan algú menteix no deixen que hi entri. Allà Rajoy no hauria pogut ni prendre possessió del càrrec, perquè ja n'arrossegava unes quantes.

___Ara multaran per manifestar-s'hi en contra.

___Davant de les protestes, sembla que la reacció [del govern] no sigui buscar si hi ha algun camí que procuri el benestar de la ciutadania, sinó pensar: "Anem a fotre'ls hòsties. I a robar-los els diners". Passen de la mentida a l'atracament. Cal començar a dir les coses pel seu nom.

___T'arriben moltes denúncies increïbles al programa.

___Moltes. Fa uns dies va passar un fet que em sembla que no s'ha destacat prou. La directora d'una escola de Torrelaguna, a Madrid, per veure si hi ha drogues, fa venir la Guàrdia Civil amb gossos, agafa els nens de dotze anys, els posa al pati contra la paret i fa que els gossos els ensumin. El president en funcions de la comunitat, Ignacio González, que no ha sigut escollit, celebra aquest fet. I la consellera d'Educació fa un míting eufòric a favor d'aquesta senyora. I ara pregunto, ¿hi ha alguna cosa més semblant a la imatge del feixisme del segle XXI que uns nens contra la paret, ensumats per gossos i persones armades i uniformades? Els hi van trobar un parell de xines i para de comptar. A aquesta senyora l'haurien d'haver cessat immediatament. I jo ja he viscut prou per saber perfectament de què va aquesta senyora. Sé d'on ve, sé com s'ha criat i sé quina és la seva ideologia. I som a les seves mans.

___Però si la gent està enfadada, per què a les enquestes guanya el PP?

___Mira, quan ells parlen de manifestacions, diuen: "El 99% està amb nosaltres". És el que anomenen la majoria silenciosa, que per cert és un terme que van encunyar Franco i la seva gent. Reprenen la retòrica i les maneres del franquisme. Aleshores, com que guanyen amb un 27% dels vots, assumint les seves tesis jo podria dir que el 73% de la població hi està en contra. El problema de fons és que no hem superat la Guerra Civil. Nosaltres vam tenir quaranta anys de franquisme, i aquest és l'únic país del planeta on el feixisme va triomfar, l'únic. Vam tenir aquesta puta mala sort. Això no és innocu. I és la raó per la qual hi ha aquests senyors que mai han treballat per la democràcia, sinó contra la democràcia i la Constitució, excepte quan no han tingut altre remei. Són amics de la Transició perquè els va significar l'amnistia.

___L'amnistia i la legalització de les seves " fechorías", com les anomenes al llibre.

___Darrere la denúncia i l'afusellament, venien l'expropiació i la confiscació dels béns. El patrimoni de moltes famílies d'aquest país, de persones que són prohoms d'aquest país, prové d'haver estat robant a gent decent. Tu vas denunciar un tio i et vas quedar amb la seva finca. I això és més complicat d'explicar que l'afusellament. Perquè els afusellaments són coses que passen en una guerra. Passa el mateix amb el tema dels nens: milers i milers de nens robats que van ser entregats a altres persones. Aquest és el nostre puto país.

___D'aquí que aquest llibre és un llibre d'història. T'esforces a demostrar d'on venim, perquè s'entengui.

___M'esforço a explicar el que jo he vist. És un llibre fet de cap. No és un llibre objectiu. Però és que és la puta veritat. Ja em poden explicar pel·lícules, que em diguin que Fraga va portar la llibertat i la Constitució a Espanya. M'ho passo pel forro. Això és mentida. Fraga sempre va treballar perquè mai hi hagués llibertat ni democràcia, mai. Hi va treballar també quan el dictador ja havia mort. Aquest senyor va ser l'encarregat de metrallar uns obrers que estaven tancats en una església a Vitòria. Doncs l'han enterrat com a pare de la Constitució. I jo em pregunto: "Qui és la puta mare?" Quan li explico a un alemany, flipa. Allà han passat per un procés de penitència i han renegat del passat. El monument més gran d'Alemanya no està dedicat a Hitler. Hitler no té ni una plaça, ni un carrer. Espanya n'està a petar: el seu monument més gran està dedicat a Franco i a la seva obra. I al costat hi ha enterrat el fundador del feixisme espanyol, José Antonio Primo de Rivera.

___Se't nota indignadíssim.

___Tu creus que es pot dir que els escombriaires viuen com Déu? Però és que, cony, en quin món vivim? Si l'escombriaire l'han fet servir d'amenaça tots els pares perquè els seus fills estudiessin: "Estudia fill, que acabaràs d'escombriaire". Que em vingui a mi un puto conseller de Madrid engominat, encorbatat i amb coll de midó a dir que li retalla el sou per la meitat a un escombriaire perquè és un ésser privilegiat! Aquests tios són excessivament cruels.

___No tens por de parlar així?

___Et refereixes a si en pagaré un preu? Sí, esclar que el pagaré. M'hauré de retirar aviat. En una mateixa setmana em van fer culpable de la bomba del Pilar i em van acusar de ser camell de cocaïna. Aquests t'esperen. Encara no han superat l'odi caïnita al republicà. Fa poc a la tele parlaven d'un estudi on negaven el bombardeig de Gernika. Deien que està demostrat que això és un mite. Esperanza Aguirre i Pío Moa, aquest senyor que, per cert, va estar acusat de matar un policia amb un martell, donaven uns cursos de capacitació per a catedràtic d'institut i universitat on s'explicava que la Guerra Civil no va existir.

__T'acusen de coses falses?

__Que sóc camell de cocaïna no ho ha dit un senyor exaltat de la TDT, sinó l'antic portaveu del govern, Miguel Ángel Rodríguez. Era la mà dreta d'Aznar i tenia rang per sobre de ministre. El nivell d'indecència és infinit. Són gent miserable. Perquè aquest senyor sap que tot això és mentida. Aquesta gent és radioactiva.

__Que l'Évole i tu sigueu els herois dels moviments ciutadans és un bon senyal?

__És molt mal senyal i està relacionat amb on han acabat els mitjans de comunicació. Som una petita illa.

__Lara va fer unes declaracions dient que a La Sexta hi havia algú que s'hauria de moderar. ¿Et vas donar per al·ludit?

__M'és totalment igual. Jo crec que fem una televisió honesta.

__O sigui que hi ha intermedio per anys.

__Si depengués de la ciutadania, sí.

__I si depengués de tu?

__Jo m'he de desintoxicar, perquè si no és impossible. De moment tinc un grup de rock and roll. Els psicoanalistes en diuen "fenomen de transferència". Si estàs tot el dia rebent merda acabes tu pitjor que el pacient perquè sempre estàs en contacte amb el drama. Rebo tants casos per al programa que això t'acaba traumatitzant. Tenim un programa diari de 50 minuts, i cada dia ens queden coses que no podem denunciar.

__Hi ha coses que si no les dius tu no surten enlloc?

__Jo faig acudits, però el programa és sec, és dur. Però és que per primer cop l'herència que rebran els nostres fills és molt pitjor del que teníem nosaltres. La gent ens dóna suport, em diuen: "Tio, fote'ls canya", "Tio, gràcies per dir tal cosa". Fem una audiència collonuda, estem tenint 12% en un canal en què la mitjana és la meitat. A Antena 3 això equivaldria a fer un 30% o 40%, una barbaritat, com un Madrid-Barça. Fa 30 anys que treballo a la tele i estava cansat que la gent associés televisió amb merda. Nosaltres fem un programa en prime time, i vam batre el rècord d'audiència en un tram de 15 minuts explicant què és el Tribunal de Comptes. Això és delirant i contradiu totes les tesis de semiologia.

__A Caiga quien caiga hi vas ser 6 anys i aquí en portes 7. Ja has superat el rècord.

__Bé, potser l'hauríem superat amb el Caiga, que va tenir un final que ningú va saber explicar. Van retirar un programa que havia superat la mitjana d'audiència del canal. Alguna premsa va dir que era per falta d'audiència i la dada que publicaven era falsa. A mi em van dir que el format estava esgotat, però el van recuperar dues vegades més amb altres presentadors. La meva explicació és que s'acostaven les eleccions, hi havia el Prestige, la guerra d'Iraq.... Era l'únic programa crític que quedava. Durant l'època d'Aznar no va quedar cap programa crític ni satíric. Res.

__Què en penses del procés independentista a Catalunya?

__Hi ha dues coses clares. Això és una fugida cap endavant del centredreta català, que, de cop, per a la seva supervivència, s'apunta a les tesis independentistes. Amb la crisi ha de prendre mesures molt dures, i el seu comodí són sempre els nacionalistes. Per altra banda, jo no tinc por a les consultes. Tan convençuts estan que sortirà el sí? Ara, evidentment, tots els processos secessionistes vénen del costat ric. Mai en la història de la humanitat, tret d'Eslovàquia, la part pobra ha demanat la independència. A Eslovàquia l'hi van donar en 24 hores i tothom va reconèixer el procés, perquè són pobres. Ni la Unió Europea ni ningú va dir res. Els van donar la independència amb nocturnitat i secretisme perquè no donessin exemple.

__Creus que l'independentisme creix per la crisi?

__El cartell independentista és molt bo, per descomptat. Dir: "Estem en crisi, nosaltres donem 100 i ens en tornen 70, i amb aquest 30 de diferència podríem no fer retallades en sanitat..." Això ven un ou! I sobretot si dius: "I a canvi perdrem el PP". Això no és que vengui un ou, és que et fa sortir per la porta gran sobre les espatlles. Quina és la mentida d'això? Que realment les retallades en sanitat i educació no són necessàries, hi ha molts altres llocs per ficar-hi la tisora, i les estan fent emparant-se en la crisi. Catalunya ja té ara capacitat de decidir el seu destí, no és que només pugui tenir-la amb la independència. Catalunya ja vota, i vota el que vota. Però entenc que el PP, francament, és una màquina d'independentisme. Té una política que consisteix a guanyar vots a la resta de l'Estat a costa de cagar-se en el País Basc i Catalunya, zones que creuen que tenen perdudes.

__Coneixes bé Catalunya?

__En sóc un enamorat. La vaig conèixer quan era molt jove, i sempre he pensat que Catalunya gaudia d'un marge de llibertat més gran que Madrid. Durant la Transició això era molt evident. I, a més, em sembla més tolerant que Madrid, que és una olla a pressió, amb un hooliganisme polític molt més exagerat. A Catalunya les coses es viuen amb una mica més de calma.

__Parleu de la independència com una idea de Mas, però surt de la gent. La Via Catalana, per exemple.

__Sí, sí. El suport que té ara és total, total. I en ple procés només falta que vingui un ministre espanyol i digui: " Hay que españolizar a los niños catalanes".

__Les últimes paraules del teu llibre són "Uniu-vos". La solució a tots aquests problemes que exposes l'hauran de trobar el ciutadans?

__Sí, és totalment així. Si fas una convocatòria i aconsegueixes que acudeixin tres milions de persones a la Puerta del Sol, això canvia en un dia.

__Hi ha pressió perquè et presentis a les eleccions, fins i tot s'ha posat en marxa una campanya a internet.

__Jo no serveixo per a això. En primer lloc no estic prou qualificat, no en tinc ni puta idea de com es fa. I no tinc vocació de servei. Jo no puc exercir un càrrec institucional perquè cauria amb facilitat en el mateix que els critico. Jo distingeixo entre el hooligan del partit, el radical neofeixista que ve del franquisme i el que hauria de ser president de la comunitat. Esperanza Aguirre mai s'ha comportat com una presidenta dels madrilenys, s'ha comportat com una radical del partit. I diu unes barbaritats tremendes. A mi en concret m'ha acusat d'estar darrere de l'apallissament d'un periodista. Després va resultar que el periodista estava borratxo en un bar assetjant una senyoreta i el nòvio el va empènyer. Jo no em vull veure fent el ridícul com fa aquesta senyora, o com Ana Botella.

__On seràs d'aquí 10 anys?

__Espero estar tocant la guitarra en un club. Això em faria molt feliç, perquè significaria que el camí segueix.

El perfil

José Miguel Monzón Navarro (1955) va créixer al castís barri madrileny de La Prosperidad. Després d'estudiar medicina, es va traslladar a Buitrago del Lozoya, un poblet a la serra del Guadarrama, on va exercir un temps coma metge.

Aviat, però, va decidir penjar la bata blanca i dedicar-se al món del show business. Va ser llavors quan va néixer El Gran Wyoming, l'alter ego que l'ha convertit en un dels personatges més mediàtics d'Espanya. Ha treballat com a músic, humorista i actor i ha presentat un bon grapat de programes de televisió.

Des de fa set anys està al capdavant d' El intermedio (La Sexta), un espai que, de dilluns a dijous, fa pujar els colors a la classe política espanyola. Ara El Gran Wyoming presenta No estamos locos (Planeta), un llibre "escrit des del menyspreu".