VIATGES: ELS 25 RACONS DE CATALUNYA
Diumenge Ara Tu 16/09/2012

Santa Pellaia: les millors vistes de l'Empordà

La visita a un racó de Catalunya proposada per Santiago Dexeus

Thaïs Gutiérrez
3 min
Les millors vistes de l'Empordà  SANTA PELLAIA

Santa Pellaia és el racó secret de Santiago Dexeus. Aquest prestigiós metge barceloní s'escapa, sempre que pot, a la casa que té a l'Empordà per intentar trobar un bocí de pau enmig de la seva atrafegada rutina, però alerta que per aconseguir-ho "no s'han d'exportar els defectes dels urbanites". Per això, diu, "cal imitar l'estil de vida de l'Empordà, amb les seves cases, els seus conreus i el seu ritme de vida". "Si anem a aquesta comarca amb tot l'estrès de Barcelona, no en podrem gaudir", conclou. I, per gaudir-ne en tota la seva riquesa i diversitat, el doctor té un secret: Santa Pellaia. Aquesta església està situada en un dels racons més alts del massís de les Gavarres, a l'extrem nord de la serralada Litoral catalana. Per Dexeus, el millor d'aquest racó és "la vista meravellosa que ofereix de l'Empordà i que arriba fins al cap Norfeu".

"Des d'aquí dalt pots veure l'enorme extensió de l'Empordà i de la comarca de la Selva, apreciar les seves diferències i gaudir dels detalls dels pobles, vistos com en una fotografia", destaca. Al cim de la muntanya, de 353 metres, hi ha l'església de Santa Pellaia, que, segons explica Joan Marquès en el seu llibre Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura abans i ara, ja apareix en els manuscrits del poble de finals del segle XIII. L'església, que corona aquest turó amb vistes privilegiades, té una sola nau i una façana en què, segons el llibre de Marquès, s'alçava l'antic absis i en què actualment hi ha una portalada rectangular i un petit rosetó.

La comarca, des de dalt

El doctor Dexeus diu que va descobrir aquest racó arran de les seves "equivocacions" i ho explica: "No es pot venir a l'Empordà corrent com un boig, sense parar ni un segon a respirar i a gaudir, que és el que jo havia fet".

"L'Empordà s'ha de palpar i sentir, s'ha de comprendre la vida de pagès, estimar-la, palpar-la", diu aquest metge que recorda que va ser un empordanès que s'aprecia molt qui li va preguntar si havia vist realment l'Empordà. "Va ser ell qui em va dir que anés fins a Santa Pellaia i em va fer descobrir aquesta vista meravellosa, on hi trobes una pau incomparable".

Per Dexeus, val la pena tot el camí fins al turó. "La carretera per arribar-hi està plena de revolts, però val molt la pena, perquè vas veient com la comarca cau als teus peus, és difícilment comparable", reconeix. L'espectacularitat de la ruta i les vistes són un dels principals motius pels quals aquesta carretera és molt apreciada també entre els amants de la bicicleta que fan excursions per aquesta zona de l'Empordà.

Cassà i la Bisbal

En un dels vessants de la muntanya hi trobem el poble de Cassà de la Selva, amb la seva església, un clar exponent del gòtic tardà amb una façana renaixentista, i altres punts d'interès patrimonial, com la casal senyorial de Torre Salvana i l'antiga estació de tren del Carrilet, actualment restaurada, on es fan regularment exposicions i altres esdeveniments culturals, o alguns exemples de torres modernistes escampades pel poble mereixedores d'una visita.

A l'altre vessant de la muntanya, una mica més lluny, hi ha la Bisbal, que demana una visita tranquil·la i pausada. La capital del Baix Empordà té alguns edificis d'interès històric, com el castell palau dels bisbes de Girona, del segle XI, i la seva muralla; el pont vell, construït el segle XVII, i el portal de la Riera, l'única part de les antigues muralles del poble que encara queda en peu. Però no només val la pena passejar per admirar els edificis històrics, sinó també per gaudir de l'ambient a la plaça Major o perdre's fins a trobar el carrer del Call mentre es gaudeix de les botigues de ceràmica. La Bisbal és i ha estat un dels centres ceràmics capdavanters al país, i aquesta història es manté encara viva en les siluetes de les fàbriques que es dibuixen al paisatge del municipi.

stats