ESTILS
Diumenge Ara Tu 17/06/2012

La reina no abdica

Aquest dimecres arriba a Barcelona el 'MDNA tour', la nova gira de Madonna. A punt de fer 54 anys, continua dominant l'escena pop i marcant tendència

Antoni Ribas Tur
5 min
Madonna1

El 16 d'agost Madonna farà 54 anys, però no té cap intenció d'abandonar el seu tron. El 1990 la Reina del Pop va explotar el seu vessant més sexual amb la mítica cotilla que li va dissenyar el modista francès Jean Paul Gaultier per a la gira Blonde ambition , i ara n'ha encarregat una nova versió per al MDNA tour , que recalarà a Barcelona dimecres i dijous. Gaultier és un dels dissenyadors de referència de la diva nord-americana i qui ha sabut expressar millor el seu desig de provocació. El 2008 van tornar a signar una col·laboració sonada a la gira Confessions on a dance floor. El modista es va encarregar de tot el vestuari i va convertir Madonna en una severa genet amb aires victorians. L'última jugada mestra de Madonna dins el món de la moda va tenir lloc al febrer, de la mà d'un altre dels seus modistes favorits, Ricardo Tisci. El modista italià de la casa francesa Givenchy va confeccionar per al seu espectacle a la final de la Super Bowl una túnica daurada i una corona que recorden tant la Cleopatra de Liz Taylor com les sensuals deesses gregues que va pintar Gustav Klimt. Coberta d'or de cap a peus, Madonna va recordar que la reina només és ella, i que està tan en guàrdia com sempre.

L'ambició de Madonna ha traspassat des de fa anys el món de la música i s'ha estès també al de la moda. La diva nord-americana ha protagonitzat campanyes publicitàries per a Dolce & Gabanna, que la van retornar als seus orígens italians, i per a Louis Vuitton. En aquestes imatges Madonna va posar amb la roba d'inspiració africana que la casa va presentar aquella temporada, i també va ser conilleta Playboy . I a més de prestar la seva imatge a les creacions d'altres, ara Madge aprofita els seus concerts per promocionar les seves pròpies línies de roba. Al MDNA tour porta diverses creacions de la seva línia de roba interior, Truth or Dare.

Com una adolescent descarada

Aquest és el mateix nom que ha donat al perfum que ha llançat recentment. A la presentació que en va fer als grans magatzems de Nova York Macy's va tornar a fer gala de la seva vena més provocativa. Malgrat que ja passa dels 50, Madonna segueix sent la típica adolescent descarada. Després de recordar que la inspiració d'aquest perfum prové de l'olor que feia la seva mare, que va morir quan ella tenia 5 anys, no es va estar de contestar la pregunta d'una seguidora que li va demanar si li agraden més els homes circumcidats o els que no ho estan. "És una pregunta escandalosa, em nego a contestar-la. Però si em preguntes com m'agraden més els entrepans, et diré que els entrepans m'agraden més tallats", va aclarir la cantant. Madonna tampoc es va tallar a la gala dels Globus d'Or al gener. El presentador de la gala, el còmic Ricky Gervais, va ironitzar sobre que als 50 anys Madonna està Like a virgin , i la cantant no va perdre l'oportunitat de tornar-s'hi. "Si ho estic, per què no véns a posar-hi remei, Ricky? Fa temps que no faig un petó a una noia a la televisió". Una altra de les perles la va regalar a David Letterman fa uns anys. Al seu programa va qualificar els seus anys de matrimoni amb el cineasta Guy Ritchie com "els anys Bush", ella, que és una demòcrata declarada.

El petons que Madonna va fer a Britney Spears i a Christina Aguilera als MTV Awards el 2003 van ser sonats tant pel seu joc lèsbic com per la cara d'estupefacció que va fer el cantant Justin Timberlake, que era a la sala i que havia tingut un idil·li amb Spears pocs anys abans. "És com una punxada al cul quan la necessites": Timberlake va definir Madonna amb aquestes paraules després de col·laborar amb ella al disc de la diva Hard candy . Aquesta declaració la va fer al discurs de presentació de Madonna al Rock and Roll Hall of Fame, i no va ser gens gratuïta: "Un dia, mentre estàvem treballant, em trobava malament pels horaris bojos de feina que ens feia fer, i em va dir si volia una injecció de vitamina B12. Li vaig dir que sí. Va treure del seu bolso de marca una bossa plena d'injeccions, em va dir que m'abaixés els pantalons i me la va posar. «Tens una bona lleixa», em va dir quan va acabar. I aquest és un dels moments més feliços de la meva vida", va explicar.

Innovadora amb l'ajut dels més joves

Madonna ha sigut la reina, també, de la reinvenció, però en els últims anys ha confiat en l'olfacte de músics més joves per treure el cap a la música més actual. Després de col·laborar amb Timberlake, Madonna s'ha fet acompanyar en l'últim disc per Nicki Minaj i M.I.A., dues intèrprets més pròximes al món del rap i del hip-hop que al de la música pop. "Només hi ha una reina i és Madonna, puta!", renega M.I.A. en un dels temes de l'últim disc de Madonna, que han realitzat juntes.

La disputa amb Lady Gaga, l'única cantant entre les joves que amenaça de fer-li ombra, torna a estar encesa. Poc després de saltar a l'escena musical Lady Gaga es va postular com la més digna successora de la reina. "No vull semblar presumptuosa, però he convertit en el meu objectiu revolucionar la música pop. L'última revolució la va fer Madonna fa 25 anys". La jove diva, però, va cometre una relliscada que encara cueja. Born this way , el senzill de presentació del disc homònim, s'assembla molt sospitosament a Express yourself . Madonna ha aprofitat l'ocasió per fondre-les al seu concert i reblar-les amb She's not me , un tema de l'anterior disc. "Ella no és jo, ella no es diu com jo, ella no té el que tinc jo, no serà el mateix". Al marge de qüestions musicals, sembla que hi ha en disputa dos models. Lady Gaga fa defensa aferrissada dels inadaptats i, fins a cert punt, la lletjor. Madonna, gràcies a un pacte amb el diable, fa gala d'una bellesa vigorèxica, explosiva i incombustible. I mentre que l'una es converteix en una santa per als seus fans, l'altra els llança proclames de caire polític sense pensar-s'ho, tal com va fer al concert amb què va obrir el MDNA tour, a Tel Aviv, en què va reclamar la pau al Pròxim Orient.

Precisament la violència està molt present en l'inici d'aquests concerts, que comencen amb la cantant resant coberta amb un vel i amb una metralladora als peus. Les males llengües asseguren que el seu exmarit, el cineasta Guy Ritchie, és el blanc de Gang bang , un tema en què la cantant relata un reguitzell de trets a tort i a dret. Va suggerir que Quentin Tarantino en podria dirigir el videoclip. Ritchie suposadament és el protagonista d'un altre del temes més sentits del disc: Love spent [Amor exhaurit]. Com ja és habitual, en els seus espectacles hi ha una barreja d'elements religiosos -el concert comença amb un encenser- i sexuals que sovint ha ferit sensibilitats. Això li ha provocat crítiques arreu del món, però, molt curiosament, l'aparició de Lady Gaga la va reconciliar amb els sectors nord-americans. Després d'haver renegat del Somni Americà amb el videoclip d' American life , en què es podia veure un doble de George Bush encendre's un cigar amb una granada, Madonna s'ha reconciliat amb el país després de protagonitzar l'actuació de la mitja part de la final de la Super Bowl. D'aquest espectacle ha recuperat el clàssic Like a prayer amb acompanyament de gòspel, però en aquesta gira ha desat al calaix La isla bonita , un dels seus hits més versionats. I com a curiositat, canta un tema en euskera amb el trio de músics bascos Kalakan, Sagara jo .

stats