PERFIL / WENDI MURDOCH
Diumenge Ara Tu 05/08/2012

Una vida independent

La tercera dona del magnat de la comunicació australià, de 43 anys, desenvolupa una influent i exitosa activitat social pel seu compte. Va començar com una immigrant xinesa als Estats Units

Amy Chozick / The New York Times
6 min
Una vida independent

El gener del 2011, Amy Chua va rebre un e-mail inesperat, just abans que sortís a The Wall Street Journal l'extracte del seu provocatiu manual d'educació Battle hymn of the tiger mother ( Mare tigre , Ara Llibres, 2011). La remitent era Wendi Murdoch, la dona de Rupert Murdoch, el president de News Corporation, propietària del diari. "Volia que les seves filles vinguessin a New Haven i coneguessin les meves", explica Chua. Com les filles de Murdoch, les seves dominen el xinès i l'anglès i tenen una mare xinesa que va créixer amb una mare sola, estricta fins a extrems inimaginables per a una mentalitat occidental.

"Demanava consells, com ara: «Com t'ho fas per aconseguir que les teves filles assagin al piano més d'una hora diària?»", recorda Chua de la primera vegada que es van veure. A canvi dels consells sobre educació, Murdoch va donar algun consell a l'escriptora. Després de la publicació de l'extracte a The Wall Street Journal , Chua va rebre tota mena de crítiques irades en blogs de mares, programes matinals de televisió i columnes de diaris. Molts amics de Chua van intentar consolar-la, però Murdoch ho va fer d'una manera diferent. "Ella em va dir: «Què t'importa el que pensi la gent? No en facis cas»".

Si hi ha algú qualificat per donar consells sobre com desenvolupar una pell prou dura, aquest algú és Wendi Deng Murdoch, de 43 anys, que manté una ambició i una activitat que segurament esgotaria els més tenaços personatges de l'alta societat de Manhattan. Des que es va casar amb Rupert Murdoch, 38 anys més gran que ella, a la tercera dona del magnat se l'han mirada amb sospita i desconfiança i l'han titllat d'objecte decoratiu i de caçafortunes.

Últimament, la història de com Deng Wen Di, de la província de Jiangsu, a l'est de la Xina, es va convertir en Wendi Murdoch, del tríplex de Rockefeller a la Cinquena Avinguda (i altres cases de Beverly Hills, Londres, Austràlia i Pequín) ha fet un nou gir. Ara que l'empresa del seu marit, News Corporation, està sent investigada per un escàndol d'escoltes telefòniques als diaris britànics del grup, Wendi Murdoch s'ha submergit en el seu propi cercle social, sovint al marge del seu marit, amb gent com David Geffen, Larry Ellison, Tony Blair, Nicole Kidman i Bono.

La primera pel·lícula que ha produït, Snow flower and the secret fan [Flor de neu i el ventall secret], conjuntament amb Florence Sloan, una xinesa casada també amb un magnat -l'antic cap dels estudis MGM, Harry E. Sloan-, es va estrenar el 2011. La parella està a punt de signar un acord amb Sony Pictures per distribuir la seva segona pel·lícula, basada en les memòries del pianista xinès Lang Lang, Lang Lang: un viaje de miles de kilómetros: mi autobiografía .

Murdoch va declinar ser entrevistada per a aquest article i el mateix van fer altres membres de la família, però molts dels seus amics van estar encantats de parlar d'aquesta nova faceta pública seva. Descriuen una persona que té una capacitat extraordinària de fer contactes, de col·leccionar amics poderosos i coneguts influents. Ofereix sopars anuals amb dones influents, acull festes de presentació de llibres d'amics i organitza tot sovint reunions socials. Quan Tony i Cherie Blair van visitar Pequín el 2009, Murdoch els va organitzar un sopar amb influents homes de negocis xinesos.

El moment determinat que ha cristal·litzat l'ascendència de Murdoch sobre la fantasia del públic va tenir lloc quan el seu marit va declarar davant la subcomissió del Parlament britànic el juliol de l'any passat per les escoltes telefòniques generalitzades que va portar a terme un dels seus diaris, el News of the World . Ella es va asseure darrere el seu marit amb una jaqueta rosa, i instintivament va saltar de la cadira per protegir-lo quan algú el va voler empastifar amb un pastís. "Fins a l'incident del pastís se la considerava, amb un toc de racisme i de prejudici, com la típica dona jove", diu Andrew Butcher, antic alt executiu de comunicacions de News Corporation. "Res no la defineix millor que aquell moment", afegeix Diane von Furstenberg, una vella amiga, el marit de la qual, Barry Diller, va treballar per a Rupert Murdoch. "És atenta i no té por de res".

Si Wendi Deng Murdoch no s'hagués casat amb el magnat dels mitjans de comunicació més poderós del món, segurament la seva vida hauria semblat la versió prototípica de la història de la immigrant nord-americana.

Filla del director d'una fàbrica de Canton, es va traslladar als Estats Units i va aconseguir feina al Sichuan Garden, a Westwood (Califòrnia), un restaurant on guanyava 20 dòlars al dia i podia menjar les sobres que volgués. Va assistir a classes nocturnes i després va aconseguir ser admesa en una universitat nord-americana d'elit. Es va introduir en el negoci dels mitjans de comunicació i finalment ha arribat a trepitjar les catifes vermelles i a oferir sopars al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, Suïssa.

Després que el 1998 Liz Smith fes públic al New York Post que Rupert Murdoch i la seva dona Anna, de 31 anys, s'havien separat de manera amistosa, l'empresa va assegurar que Murdoch i Wendi Deng es van conèixer més tard, quan el magnat ja s'havia separat i Deng el va acompanyar en un viatge a Pequín.

En realitat, i segons una persona pròxima a Murdoch, s'havien conegut dos mesos abans en una reunió de Star TV. Els treballadors s'aplegaven a la radiant seu central de l'empresa a Kowloon, a Hong Kong, i feien preguntes més aviat benèvoles a Rupert Murdoch. Aleshores Deng es va aixecar: "Per què la vostra estratègia a la Xina és tan dolenta?", li va preguntar en un anglès peculiar. Insatisfeta amb la resposta, es va acostar a Murdoch després de la reunió i van parlar de la Xina i dels negocis, unes matèries que, en boca d'una dona jove i atractiva, devien resultar afrodisíaques per al magnat.

L'any 1999, la parella es va casar al port de Nova York, a bord del iot de Rupert Murdoch Morning Glory , de 47 metres d'eslora. Al principi es va parlar molt de la transformació de Rupert Murdoch: el tenyit dels cabells, els vestits de Prada, el seu règim d'entrenaments i el nou loft al barri novaiorquès del SoHo. Però la transformació de la seva dona va passar més desapercebuda. Als amics de Wendi Murdoch els agrada comentar que els diners no han canviat essencialment aquella dona impetuosa, directa i divertida que Murdoch va conèixer a Kowloon. Però en altres sentits els milions l'han fet canviar de manera significativa.

Wendi Murdoch va adoptar ràpidament i sense pensar-s'ho els avantatges de l'opulència. Mentre el seu marit feia negocis en diverses capitals europees, ella viatjava amb ell i adquiria cristalleries, coberteries i cortinatges per a les cases noves. A banda del seu loft al SoHo, els Murdoch van transformar una vella barraca de Pequín en un oasi campestre decorat per artistes xinesos.

Alhora, va fer-se un espai en els negocis familiars, va organitzar reunions d'empresaris xinesos i va influir en les operacions a la Xina de MySpace. Com a director de Star TV, James Murdoch, el primer dels quatre fills adults de Murdoch, va treballar conjuntament amb la seva madrastra per intentar millorar la reputació de News Corporation a la Xina. Com a conseqüència, Wendi es va guanyar el seu respecte.

Escàndol i baralla matrimonial

Amb tot, hi va haver sotragades. La primera, quan l'any 2000 The Wall Street Journal, que aleshores encara no pertanyia a News Corporation, li va dedicar un article de primera plana de 4.000 paraules. Explicava com, amb 19 anys, Deng es va traslladar a Los Angeles amb un matrimoni, Jake i Joyce Cherry, per aprendre anglès. Jake Cherry i Wendi Deng van tenir un afer, segons l'article, i es van casar el 1990. El matrimoni va durar dos anys i set mesos, segons els registres judicials de Los Angeles. En aquest temps, ella va obtenir el permís de residència permanent i es va inscriure a la Universitat Estatal de Califòrnia, a Northridge.

Segons persones pròximes a News Corporation, Rupert Murdoch es va posar furiós per l'article, tot i que es tractava de la mena d'escrit que li hauria encantat si hagués aparegut en un dels seus diaris i hagués parlat de la dona d'algú altre.

El 2006 es va produir una escandalosa baralla matrimonial quan Rupert Murdoch va afirmar en una entrevista que tot i que la Grace i la Chloe, les filles que ha tingut amb Wendi, tindrien els mateixos interessos econòmics al trust familiar, no tindrien el mateix dret de vot que els fills dels matrimonis anteriors -Prudence, Elisabeth, Lachlan i James-. Wendi Murdoch es va enfurismar. Finalment ho van arreglar i segons tots els testimonis, Wendi ha influït de manera molt positiva en el seu marit.

stats