22/12/2012

Emily Dickinson

2 min
Emily Dickinson

Emily Dickinson, considerada per molts la poeta més important dels Estats Units, va viure tota la vida en el més absolut anonimat. La seva germana Lavinia va respectar el seu desig i no va oferir al món la seva obra fins després de la seva mort. Aquesta germana petita, a qui la família anomenava Vinnie, va ser des del primer moment fins al final la millor companya d'aquesta ànima sensible i creativa. També va mantenir una estreta relació amb el seu germà gran, William Austin, que va acabar casant-se amb una íntima amiga de l'Emily, Susan Gilbert.

Aquests tres germans van créixer a Amherst, Nova Anglaterra, en una família plena de personatges destacats en la societat del moment: jutges, advocats i polítics. El pare de l'Emily, Edward Dickinson, va ser jutge a Amherst, senador i representant de l'estat de Massachusetts al Congrés de Washington. També va ser recordat per haver fundat l'Amherst College, un centre educatiu intermedi entre l'escola secundària i la Universitat que va col·laborar de manera decisiva a animar la vida cultural de la seva ciutat. La mare, Emily Norcross, va ser una mare de família i mestressa de casa de salut delicada.

Els Dickinson eren una família puritana que va educar els seus fills en la rígida moral de l'època. L'Emily, que en la infància va trobar companyia en al seva germana i en dues cosines òrfenes amb qui va tenir molta relació, no va ser educada per relacionar-se. Res no feia pensar, però, que acabaria els seus dies en una actitud d'aïllament total, tancada a casa dels seus pares i absolutament reclosa en els llibres i la poesia. "Per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre", va deixar escrit. De petita era una nena tímida i somiadora però molt intel·ligent, de manera que, quan l'acadèmia d'Amherst -fins aleshores només per a nois- va decidir acceptar també alumnat femení, el matrimoni Dickinson va inscriure-hi l'Emily, que aleshores tenia deu anys. Allà va aprendre grec i llatí, literatura, biologia i matemàtiques. Va mostrar una clara inclinació per les lletres i, segons sembla, de vegades escrivia poemes per a les seves companyes a canvi que elles li fessin els deures d'àlgebra. Acabada la formació bàsica a l'acadèmia, quan tenia setze anys, va ingressar al Seminari per a Senyoretes Mary Lyon de Mount Holyoke, on el selecte professorat procurava incentivar vocacions religioses entre les adolescents. No van aconseguir l'objectiu amb una de les seves alumnes més brillants, Emily Dickinson, que un any després va haver de deixar l'internat perquè va caure malalta i els seus pares se la van endur a casa. Aleshores l'Emily ja havia trobat en la poesia el seu refugi, però mantenia en la més estricta intimitat aquesta passió. Només deixava llegir algun poema a la seva germana, a la seva cosina o a la seva cunyada i amiga, la Susan. Quan va morir, la Lavinia va trobar a l'habitació de la seva germana més de 800 poemes inèdits. Com que la seva figura va estar sempre envoltada de misteri, ningú no sap encara si l'Emily va arribar a viure mai aquest amor apassionat sobre el qual va escriure tan i tan bé.

stats