09/12/2012

Google contra les Nacions Unides

2 min

La continuïtat d'internet tal com el coneixem s'està decidint en gran part aquests dies a Dubai. Fins divendres 2.000 delegats de 193 països participen en la conferència mundial WCIT, convocada per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), organisme creat l'any 1865, en l'era del telègraf, i que ara depèn de les Nacions Unides. Es tracta de posar al dia els tractats sobre regulació de les telecomunicacions, vigents des del 1988 i que han quedat superats pel creixement de les xarxes. Entre els objectius hi ha la provisió d'accés als 4.600 milions d'humans que encara no disposen de connexió, la millora de l'ús per part de persones grans i discapacitats, el reforç de la seguretat i altres aspectes.

Però el punt que atreu tota l'atenció és el desig de la majoria de països de la UIT que l'organització assumeixi el control operatiu d'internet, ara en mans de la ICANN, que gestiona els dominis. En el fons del debat hi ha la guerra declarada entre les empreses d'internet i les operadores de telecomunicacions. Les primeres volen mantenir la neutralitat de les xarxes respecte al contingut que transporten, i diuen que el control de la xarxa per part dels governs obre la porta a la censura; les segones aspiren a capturar una part del suculent negoci que fan els gegants de la web a cavall de les seves infraestructures, i al·leguen que, si no s'adopta un model econòmic en el qual els emissors del contingut també paguen, no es podran permetre estendre les xarxes allà on no arriben.

La discussió té un component polític: Rússia i la Xina encapçalen el bàndol que promou la regulació estatal, en el quals hi ha les dictadures que volen controlar el que fan els seus ciutadans. A l'altra banda, els EUA, que defensen els interessos d'empreses com Google. Les deliberacions són a porta tancada, però ja hi ha una web, WCITleaks.org, que recull filtracions. És una mostra de com han canviat les coses.

Albert Cuesta és analista tecnològic

stats