Efímers Tema del dia 23/09/2013

"Avui la festa, i demà tothom a treballar"

Esclat de joia a la seu de la CDU per un resultat tan espectacular com inesperat

i
Marc Vidal
2 min
Votants de la CDU celebrant amb eufòria la victòria del partit en les eleccions legislatives d'ahir.

Enviat Especial a BerlínAAlemanya no hi ha nits electorals, hi ha vespres electorals. Encara no eren les set que Angela Merkel va aparèixer enmig d'una eufòria col·lectiva a la seu central de la CDU alemanya, la Konrad-Adenauer-Haus de Berlín. Aquí la festa es coïa des del migdia. Milers de simpatitzants, convidats vinguts de tot arreu i set-cents periodistes acreditats omplien totes les plantes d'aquest emblemàtic edifici de vidre del Tiergarten berlinès, vestit de gala (amb enormes fotos de Merkel) per a l'ocasió. Angie ho havia aconseguit. I ho havia fet amb nota. Només dues paraules podien expressar tanta satisfacció: "Angie, Angie". I tothom les corejava.

Amb les mans juntes -les bones mans que sostenen Alemanya, segons deien els cartells electorals-, a Merkel se la va veure, aquest cop sí, amb un somriure d'orella a orella. La plana major del seu partit, que l'acompanyava dalt de l'escenari, es va atrevir a fer algun salt quan la corejaven, però ella no. "Avui la festa, i demà tothom a treballar", va dir Merkel als seus després d'agrair-los la feina durant la campanya i la jornada electoral.

La cancellera va voler tenir un record especial per al seu marit i les càmeres van haver de córrer a localitzar-lo entre el públic, en un costat de l'escenari. Així va ser com el catedràtic de química Joachim Sauer va tenir el seu minut de glòria, abans que Merkel es fongués entre el públic camí de la televisió, on va comparèixer poc després amb la resta de candidats que havien competit en la campanya.

Acabada la cita amb les pantalles, Merkel va tornar a la seu de la CDU, on la música acabava de començar. A dalt de l'escenari va moure una mica les cames mentre un dels dirigents de la CDU es va atrevir amb la lírica. Només un detall va passar mig desapercebut entre l'eufòria. Quan li van donar una petita bandera alemanya, Merkel se la va treure de sobre per no quedar immortalitzada onejant-la.

Fregant-se els ulls

A la seu de la CDU ahir tothom es fregava els ulls: "No m'ho esperava" era el comentari més repetit. "Amb el 40% ja em donava per més que content i resulta que hem arribat més amunt", deia amb una cervesa a la mà Otto Arnold, un militant democratacristià. "És una gran líder. És tranquil·la, racional, no es deixa portar pels rampells, pensa i després actua", la definia.

"És una gran nit per a Europa", afirmava Josef Letternbrichler, del partit austríac germà de la CDU, que assistia com a convidat a la nit electoral. "Que Alemanya estigui en bones mans és bo per a Àustria i per a tots els països europeus. Llàstima que a nosaltres a Viena no ens vagi tan bé", admetia amb certa enveja.

I la festa, una mena d'Oktoberfest avançat, es va allargar a la seu de la CDU, on es respiraven aires històrics. Feia anys que el partit no obtenia un resultat tan espectacular. La cervesa, el vi i els brühwurst anaven de mà en mà. Això sí, només productes alemanys, aportats per empreses patrocinadores, per celebrar un triomf cent per cent made in Germany .

stats