Efímers Tema del dia 17/05/2012

El BCE vol Grècia dins de l'euro, però no a qualsevol preu

El president del BCE, Mario Draghi, vol Grècia dins de l'euro, però no a qualsevol preu. Els bancs grecs ja han detectat una fuga de dipòsits per por a una imminent sortida de l'euro.

I. Pujol / L. Forès
2 min

BARCELONA / BRUSSEL·LESEl president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va dir ahir que l'entitat monetària europea prefereix "que Grècia continuï a la zona euro". Però això no serà a qualsevol preu, en qualsevol cas correspon al Banc Central prendre aquesta decisió.

"Ja que el Tractat no preveu res sobre una sortida, no és un assumpte que hagi de decidir el BCE. Vull dir que la nostra preferència és que Grècia continuï a la zona euro", va afirmar Draghi. El president del BCE va assegurar que l'entitat monetària continuarà complint "el mandat de mantenir l'estabilitat de preus a mitjà termini en línia amb les provisions del Tractat i preservant la integritat del nostre balanç".

Dragui va destacar: "El dèficit públic general de la zona euro ha caigut significativament. El deute hauria de deixar d'augmentar l'any que ve i baixar a partir de llavors". Mario Draghi va dir que la política monetària del BCE continuarà assegurant l'estabilitat de preus a la zona euro en conjunt, però no pot afrontar les taxes d'inflació en països individuals.

Plebiscit sobre l'euro

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va advertir als grecs que les eleccions del juny seran un referèndum per decidir si volen que el país continuï o no a l'euro. "L'última decisió de seguir a l'eurozona ha de ser de Grècia", va assegurar Barroso.

La tensió econòmica a Grècia ha començat a provocar la retirada de dipòsits dels bancs. Concretament, els dipositaris grecs van retirar diners de les seves entitats bancàries de manera massiva per valor de 700 milions d'euros només dilluns passat, després que es comencés a parlar a les institucions europees i en els cercles econòmics d'una possible sortida del país de l'euro.

Per una altra banda, ahir es va saber que el 90% dels 436 milions d'euros que el govern grec va retornar fa uns dies als inversors que tenien bons grecs se'n van anar a Dart Management, un fons d'inversió ubicat a les illes Caiman, segons va publicar The New York Times .

Barroso no va fer cap menció a Espanya durant la roda de premsa que va fer ahir a Brussel·les per parlar, precisament, de la situació de l'economia europea. No obstant això, Barroso va deixar la porta oberta a donar més temps per reduir el dèficit públic als socis més ofegats per les retallades, com ara Espanya.

Sense fer menció a cap soci en concret, el cap de l'executiu comunitari va dir que s'utilitzarà "l'adaptabilitat" del Pacte d'Estabilitat, una manera elegant de dir que hi haurà flexibilitat amb els objectius de dèficit.

stats