21-O BALANÇ POSTELECTORAL
Dossier 23/10/2012

Beiras porta el BNG del clímax al precipici

Fernando Varela
4 min

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA"Els millors resultats de Beiras sempre van coincidir amb els millors resultats del PP". El candidat del BNG, Francisco Jorquera, va reaccionar ahir amb menyspreu davant l'espectacular resultat obtingut diumenge per qui durant anys va ser el principal reclam electoral dels nacionalistes gallecs, Xosé Manuel Beiras, aliat ara a la marca gallega d'Esquerra Unida i altres formacions com Equo. La coalició, anomenada Alternativa Gallega d'Esquerra (AGE), va obtenir més de 200.000 vots -un 14% del total-, cosa que li va permetre irrompre amb 9 diputats al Parlament autonòmic, dos més dels que va assolir la seva antiga formació.

En un acte de despit, Jorquera va passar deliberadament per alt el fet que "els millors resultats de Beiras" continuen sent els millors resultats històrics del mateix Bloc, de manera que la suposada inutilitat de l'èxit del referent més conegut del nacionalisme gallec seria també la del mateix BNG.

La data que Jorquera tenia en ment i que marca el sostre electoral del nacionalisme gallec és el 1997. En aquelles eleccions al Parlament de Galícia, el BNG va aconseguir xifres que no havia aconseguit mai i que mai ha tornat a repetir: 395.435 vots (el 25,1% del pastís electoral) i el lideratge de l'oposició, per davant del PSOE gallec, llavors capitanejat per l'alcalde de la Corunya Francisco Vázquez. Aleshores el BNG tenia 18 escons al Parlament, però, com recorda Jorquera, en aquelles eleccions Manuel Fraga va marcar també el millor resultat electoral de la seva vida: 42 escons i un 52,9% dels vots.

El record d'aquella experiència refreda l'entusiasme dels que creuen que el resultat del 21-O té el potencial d'obrir un nou camí a l'esquerra del PSOE. A diferència de la situació actual, el 1997 el nacionalisme d'esquerres no només estava unit, sinó que sumava més escons que ara Beiras i el BNG junts (16) i havia protagonitzat un històric sorpasso sobre un PSOE molt debilitat que amb prou feines sumava 15 diputats. Tres avantatges que ara no existeixen però que llavors tampoc van servir per repetir resultats el 2001.

Sorpresa fins i tot per a Beiras

L'èxit de la candidatura formada per Anova -el partit de Beiras- i Esquerra Unida (EU) no només ha sorprès el BNG, sinó fins i tot el mateix candidat a la presidència de la coalició, que ahir reconeixia obertament que mai va sospitar que serien capaços de superar el Bloc.

Anova va néixer fa tot just tres mesos per servir d'expressió política als nacionalistes que al gener van decidir abandonar el Bloc després de ser derrotats en la XIII assemblea nacional. Fins a aquell moment totes les enquestes reflectien la solidesa del vot al BNG i res feia presagiar que Beiras, en segon pla de la política des del 2003, encara conservaria un ganxo electoral tan important.

El que ho va canviar tot va ser l'avançament electoral al 21-O. Forçat a trobar un aliat amb qui encarar les eleccions, Beiras va forjar en un temps rècord una insòlita aliança amb Esquerra Unida, una formació de la qual sempre havia renegat pel seu caràcter estatal, però a la qual les enquestes atorgaven una recuperació a Galícia que possiblement li donaria entrada al Parlament. Aquesta aliança, que els nacionalistes més ortodoxos consideren contra natura, és precisament la clau del resultat: la tendència a l'alça d'EU, unida al reclam electoral de Beiras -un polític amb una extraordinària personalitat a qui molts associen amb la necessitat de posar cap per avall el sistema-, ha demostrat ser capaç d'atraure molts més vots dels que Anova i Esquerra Unida haurien estat capaços d'aconseguir per separat.

Ningú sap quin futur tindrà Anova-EU, entre altres coses perquè tot just estan començant a conèixer-se i aviat hauran de començar a prendre decisions estratègiques i organitzatives que, sens dubte, posaran a prova la solidesa d'uns llaços massa recents per considerar-los a prova de bomba. Especialment en l'actual escenari estatal, en què les tensions entre independentisme i esquerra estan cridades a seguir creixent.

El que sí que sembla segur és que el BNG ha quedat molt tocat i probablement no serà capaç de recuperar-se de les ferides. El Bloc és un front de partits i organitzacions socials creat per la Unió del Poble Gallec (UPG) el 1982 per agrupar tot el nacionalisme gallec. Durant aquests anys, la UPG, que en realitat és un partit comunista clàssic la història del qual es remunta als anys seixanta, va ser prou hàbil per atraure al Bloc formacions i militants que ballaven entre l'extrema esquerra i el centredreta. El mateix Beiras, l'origen polític del qual és el socialisme, va participar en aquesta estratègia, que el 1997 va obtenir els seus èxits més grans precisament perquè va ser capaç d'atreure l'esquerra desencantada amb el PSOE.

Al BNG només hi queda la UPG

Des de llavors, però, el BNG no ha parat de perdre suport ciutadà, elecció rere elecció. Primer encara amb Beiras com a cap visible. Després amb Anxo Quintana. Ara amb Guillerme Vázquez, el primer líder del Bloc que milita a la UPG. Al BNG, on ja només hi ha la UPG i un grapat d'independents, ja no li queden gaires opcions. Ni de lideratge ni d'estratègia. Han tornat al nivell de suport i de diputats que tenien el 1989. Als 76 anys, Beiras els ha passat per sobre com una piconadora, probablement més del que a ell mateix li agradaria.

stats