Buidor i eco al mausoleu socialista

Javi López arriba a les vuit del vespre a la seu del PSC vestit de texà i calçant les sabatilles verdes que han fet fortuna. Sembla que vingui d’un concert del Primavera Sound, però no, ve de fer un mos al bar gallec Piornedo. Dues càmeres de televisió l’esperen a l’entrada. Somriu, no sap com actuar. S’ho rumia, es gira i torna a saludar com qui saluda a terra des de la coberta d’un creuer Pullmantur.

Els periodistes hem de pujar a la sala Ernest Lluch pel muntacàrregues. És un espai sòrdid. Està forrat de fotos en blanc i negre de velles glòries socialistes. Obiols amb Joan Manuel Serrat als 70; Rubert de Ventós hi surt repetit; Felipe González amb aspecte Miami Vice. El muntacàrregues sembla un sarcòfag però en comptes d’inscripcions egípcies hi ha ulleres de cul de got i cabells llargs. També em recorda l’ascensor d’un after que vaig visitar a Varsòvia. Surts del muntacàrregues i caus de cap a la sala Ernest Lluch. El lloc està buit, amb l’excepció dels periodistes, i ho estarà durant les dues hores i trenta minuts que espero que passi alguna cosa. La inactivitat i la calma prèvies al recompte oficial és tan gran que sents l’eco de les veus dels periodistes des de qualsevol racó de la planta.

La proposta federal de Maragall

La sala Ernest Lluch està guarnida amb imatges històriques del partit. Les úniques en color són una sèrie de fotos d’un míting de Zapatero i Carme Chacón. En blanc i negre n’hi ha un munt, la més cridanera és una de Pasqual Maragall del 2002 acompanyat de barons del PSOE, amb el títol “De la Corona d’Aragó a la proposta federal”.

El PSC dóna senyals de vida a les 21.35. Esther Niubó compareix davant els mitjans, aplaudida per vuit membres del partit. Celebra l’augment de la participació electoral i l’evolució pacífica de la jornada. Poca cosa més. Aprofito que l’acompanyen membres insignes del partit com Josep Maria Sala i Jordi Hereu per preguntar de quin míting és la foto més gran de la sala. És una imatge imponent: les bases socialistes emocionades, onejant senyeres i banderes roges -el color l’haig de suposar perquè la imatge és en blanc i negre-. El protagonisme se l’emporta un cartell publicitari de Danone que hi ha al centre de la imatge. Josep Maria Sala creu que és una foto del míting del juny del 1977 a la plaça de toros de la Monumental. Aquest va ser el primer gran acte electoral del PSC, però ni Sala ni ningú a Nicaragua em pot confirmar que efectivament es tracti d’això. Un altre pòster recorda el lema “Tornarem a lluitar, tornarem a vèncer”. Abans, però, caldrà fer inventari del mausoleu.

Més continguts de