Dossier 27/09/2012

La CUP ultima els tràmits per fer el salt al Parlament

La CUP accelerarà els passos per tancar el debat sobre si fer el salt al Parlament per poder participar als comicis del novembre. L'última paraula la tindrà una assemblea extraordinària el 12 d'octubre.

Roger Tugas
2 min
La CUP va aprovar al març per un sol vot presentar-se a les eleccions "tan aviat com sigui possible".

BARCELONA.El debat sobre el paper de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) en institucions supralocals ha estat un tema complex en la formació i que ha generat una clara divisió interna. La seva assemblea del març va aprovar, per només un vot, presentar-se al Parlament "tan aviat com sigui possible", però el debat s'havia de tancar el febrer del 2013. El precipitat avançament electoral, però, no farà que el partit d'esquerres i independentista es faci enrere i, segons va anunciar ahir en un comunicat, "accelerarà el procés de debat [...] per prendre una decisió aviat". La CUP veu en les eleccions del 25 de novembre una "oportunitat per encetar un nou cicle polític" que "permeti un avenç substancial en matèria nacional i social per al conjunt del poble català". I es comprometen, en aquest sentit, a treballar per "bastir una alternativa social i política en clau independentista i d'esquerres".

"La CUP vol intervenir en l'actual procés polític", afirma a l'ARA el portaveu de la formació, Adam Majó. Especifica, però, que això no significa necessàriament que la decisió estigui presa, atès que caldrà esperar que una assemblea extraordinària ratifiqui un posicionament. Una de les bases del debat serà un document que una comissió de treball ha estat elaborant des del març sobre el paper que hauria de tenir un hipotètic grup parlamentari de la CUP al Parlament, com es relacionaria amb la direcció de la formació i què podria aportar. Els autors del text han hagut d'accelerar els terminis i l'han acabat aquesta setmana, tot i que en un principi tenien cinc mesos més per acabar-lo.

Segons ha sabut l'ARA, dissabte tindrà lloc a Calella (Maresme) una reunió del consell polític de la CUP, que aglutina representants del territori de la formació, per debatre només dos punts: el suport a una hipotètica vaga general i el paper del partit en els pròxims comicis. Això també inclou la possibilitat de presentar-se en coalició amb altres formacions, tot i que el termini per arribar a acords és limitat. Per ara, públicament només s'han reunit amb EUiA, que aposta per articular una Syriza catalana. La postura que adopti el consell polític serà votada per una assemblea que es farà el 12 d'octubre.

104 regidors i 4 alcaldies

Tot i que falten encara aquests tràmits, els sectors que s'oposaven a fer el salt al Parlament cada cop presenten menys reticències. L'auge de l'independentisme i la nova etapa política del país els dóna motius per superar el sostre de vidre autoimposat dels ajuntaments. La CUP, de fet, ja va fer un salt qualitatiu important el 2011, quan va passar de 22 a 104 regidors i va assolir les seves primeres quatre alcaldies.

stats